Hoten mot demokratin Är det Donald Trumps till vetenskapsman förklädde propagandist som släppts lös? Nej, en professor i psykologi med avgrundsmörkt budskap, som passar som hand i handske i dagens opinionsläge, skriver Olof Kleberg, tidigare chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, om Jordan B Petersons uppmärksammade 12 rules for life.
Vem kan invända mot de här principerna: håll dig rak i ryggen, bli vän med personer som vill ditt bästa, låt inte dina barn göra något som får dig att tycka illa om dem, gör något meningsfullt, säg sanningen …
Nej, det är lite »ordning och reda« över ett sådant budskap. Dessa är några av de tolv livsregler som den plötsligt uppmärksammade kanadensiske psykologiprofessorn Jordan B Peterson formulerar. Hans budskap i boken 12 rules for life är att hindra kaos att breda ut sig.
Oskyldigt på ytan. Men avgrundsmörkt om man granskar hans budskap närmare.
För när han förklarar sina regler inser man vad han är ute efter. Hans grundsyn är dyster: vi har alla kommit till jorden för att lida, det säger Bibeln till oss.
Andra av hans teser lyder:
Man måste kämpa för att inte dras ner i helvetet. Några människor är bättre, andra försöker bara utnyttja goda människors hjälpsamhet.
Barn är födda i synd och förmår göra mycket ont – därför behöver de disciplin och bör örfilas om så behövs.
Det är också helt naturligt att männen har de bästa jobben och att kvinnorna stannar hemma och tar hand om barnen.
Och Jordan B Peterson fortsätter sin självmedvetna predikan: jag vet saker som du inte vet så jag behöver inte lyssna till dig.
Kvinnan är ett särskilt kapitel. Hon står nämligen för kaos medan Mannen står för ordning.
Därför, menar Jordan B Peterson, är det helt naturligt att männen måste få vara män. Världen håller nu på att falla sönder eftersom liberaler vill få pojkar att likna flickor. Det är också helt naturligt att männen har de bästa jobben och att kvinnorna stannar hemma och tar hand om barnen.
Utvecklingen inom vetenskap och universitet är också ett stort problem, enligt Petersons evangelium. Nymarxistiska postmodernister har nämligen korrumperat humaniora vid universiteten. De måste bekämpas.
Är detta Donald Trumps till vetenskapsman förklädde propagandist som har släppts lös? Eller någon vilsekommen framgångsteolog? Nej, det är en professor i psykologi med mycket mörk världssyn och tron på att endast individen själv kan skapa sin framtid. Detta är individualism i yttersta extremform.
Man kan lätt avvisa hans tankar och råd som gallimatias. Men det skrämmande är att han blivit ett slags akademisk rockstjärna. Hans Youtube-visningar har nått tiotals miljoner, han har stora framgångar med bok och föredrag.
De mest hängivna anhängarna är unga män, sannolikt sådana som tycker att de inte uppskattas efter förtjänst eller som kommit på kant med de framryckande jämställdhetsidéerna. Äntligen har de hittat någon som går emot budskapet om att mannen förtrycker kvinnan, emot fixeringen vid gender och identitet!
Låter inte detta reaktionärt? Jo, men som Peterson själv säger: »Att vara reaktionär är den nya radikalismen.«
Det sveper en stark högervåg över västvärlden. Föråldrade föreställningar ges nytt liv under en akademisk täckmantel.
Hans budskap passar som hand i handske i dagens opinionsläge. Högerpopulister, också i Sverige, kan suga åt sig teserna, de kommer ju från en professor. Krafthögerns främste medieskribent, Ivar Arpi i Svenska Dagbladet, har också lyft fram hans brutala människosyn. Man kan befara att hans tankar snart tas upp av hugade svenska partier på högerkanten. Kanske blir han inbjuden till Almedalen?
Det sveper en stark högervåg över västvärlden. Föråldrade föreställningar ges nytt liv under en akademisk täckmantel. Ett annat utslag är intresset för elitism i stället för demokrati (som i Jason Brennans Efter demokratin förra året).
Vi vet att misstron mot demokratin är störst bland unga: i USA vill hälften ha en stark ledare, i Sverige vill hälften styras av experter.
Jordan B Petersons tankar kan frodas i den myllan.
Men nu är det vår. Då är det dags att gräva upp och gödsla fint så att de kloka demokratiska idéerna får ny växtkraft i de politiska täpporna.
Demokrater måste nu göra mycket mer än hittills, visa på vad som kan stå på spel om man bara sitter still. Inte ens i Sverige är ju demokratin mer än hundra år just i år, något som många tyvärr inte med kraft vill manifestera och förklara.
Vi måste tydligt försvara vårt demokratiska system – och förbättra garantierna för att det ska kunna bestå och förstärkas.
Olof Kleberg är tidigare chefredaktör på Västerbottens-Kuriren
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.