Arbetsgivarna skulle erbjuda sina deltidsanställda heltid. Det hoppades – och antagligen trodde – näringsminister Maud Olofsson (C) på när hon och regeringen slopade möjligheten till a-kassa på deltid efter 75 dagar. Men i går visade Dagens Nyheter att försämringen inte har gett några nya jobb.
Frågan om a-kassa på deltid utreddes inte grundligt. Först nu får alltså regeringen de besked de hade behövt på förhand: arbetsgivarna trollar inte fram heltider på grund av slopad a-kassa, deltidsanställda kan inte försörja sig på halva löner och väljer att gå helt arbetslösa i stället för att arbeta.
Nu blottar sig den dolda arbetslösheten som regeringen inte pratar om, det vill säga alla ofrivilliga deltider, som ofta innehas av kvinnor. 85 procent av alla som hittills har varslats är män. Men nästa våg, när minskade skatteintäkter innebär nedskärningar i offentlig sektor, kommer att slå hårt mot kvinnor. Och den slopade möjligheten till a-kassa på deltid drabbade i sig främst kvinnor.
Den borgerliga regeringen kickstartade sin period i Rosenbad med att montera ner a-kassan och arbetsmarknadsutbildningarna. Så här dryga två år och hundratusen fler arbetslösa senare kan det alltså tyckas ha varit aningen överilat.
Nästa år beräknas arbetslösheten landa på runt tio procent och för ett par månader sedan presenterade regeringen ett av alla sina "paket" för att möta den. 8,3 miljarder kronor, varav en del gick till att sänka den höjda a-kasseavgiften och en del till att stärka den försvagade arbetsmarknadspolitiken. Begreppet "backa in i framtiden" har fått en helt ny innebörd i svensk politik.
I stället för att ett långsiktigt perspektiv i politiken, där reformer utreds grundligt, får regeringen gång på gång äta upp sina principer och återställa sina hafsverk. Man kan tycka att den efter ett antal av dessa misstag skulle lära sig, men icke.
I stället för att satsa på rejäl och stärkt arbetsförmedling till alla som nu blir arbetslösa lägger regeringen tre (3) miljarder kronor av skattebetalarnas pengar på så kallade coacher. Det är ett mysterium. Förutom att arbetsförmedlingen ska anställa jobbcoacher, ska arbetslösa utbildas till coacher och i sin tur coacha andra arbetslösa. Den nya arbetsmarknadspolitiken görs till ett pyramidspel.
Det hela ter sig som konstgjord andning. Återigen vill regeringen alltså visa handlingskraft och fattar ännu ett överilat beslut. De kommer antagligen att få bakläxa även på detta.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.