Ledare Historien upprepar sig inte identiskt. Det är just därför man måste vara oerhört vaksam. Vilket är motsatsen till Ulf Kristerssons ja till SD – vilket är både historielöst och naivt.
Margit Silbersteins bok Förintelsens barn är oerhört viktig läsning i vår samtid. Det är en mycket välskriven, smärtsam och tankeväckande berättelse om Silbersteins föräldrar som mot alla odds överlevde kriget och Förintelsen. Har man varit med om något så – jag vet inte vilket ord jag ska använda då alla ord känns fjuttiga – omänskligt fruktansvärt, överlever man inte en gång. Man måste överleva varje dag. För Silbersteins föräldrar blev barnen Margit och Willy de som skänker mening med livet. Boken är en gripande berättelse om en ändlös kärlek från föräldrarna men som stundtals kunde bli kvävande. Silberstein beskriver på ett mycket öppenhjärtigt och respektfullt sätt vad det innebär att vara ens föräldrars livlina. Det är en modig och kärleksfull bok om två föräldrar som gör allt för sina barn.
Samtidigt som jag läser Silbersteins bok attackeras Kapitolium. En attack ackompanjerad och påhejad av dåvarande president Trump. De som stormar är inga pojkstreck. De är övertygade trumpister, högerextremister, vissa tungt beväpnade, några är på jakt efter Mike Pence, några är där ämnade att döda. Fem personer mister också livet. Det var overkliga scener som utspelade sig den 6 januari. På andra sidan Atlanten fortsätter Jimmie Åkesson ändå att föredra Trump framför Biden. Hans parti nominerar Trump till Nobels fredspris. Men inget av detta är förvånande. Sverigedemokraterna är ju ett högerextremt parti.
Vad som emellertid skaver ännu mer är Moderatledaren Ulf Kristerssons besked: han ämnar bilda regering med SD som stöd. “Sverigedemokraternas retorik har förändrats” säger han alltså i exakt samma veva som partiet tydligt tar ställning för Trump och på Twitter för en retorik som uppmanar till “krig”. Kristersson säger vidare att det inte går att dra några svenska slutsatser från USA. Moderaternas partiledare är således både historielös och naiv inför vår egen samtid.
Att inte glömma innebär att vi måste komma ihåg den politiska ideologi som låg bakom tredje riket och Förintelsen, men också hur den ideologin kunde få fotfäste.
Andra högerdebattörer försöker också spela ner det som hände. Nej, historien kanske inte upprepar sig identiskt. Det är just därför man måste vara oerhört vaksam. Ta alla tecken på allvar. Inte normalisera, förminska. Saker som har hänt förr kan hända igen. Vi har en naiv tro på människans förmåga att lära sig av historien. Förintelsen var ingen naturkatastrof eller olyckshändelse, det var ett resultat av människors vidriga politiska övertygelse. Vi säger att vi aldrig får glömma och att det aldrig får hända igen. Då innebär det också att vi måste komma ihåg den politiska ideologi som låg bakom
detta vedervärdiga, men också hur denna ideologi kunde få fotfäste.
Silberstein uppmärksammar i sin bok den krönikör som “inte såg några nazister i Almedalen”. Men Silberstein var där, och jag var där, och vi såg NMR:s flaggor vaja. Vi såg hur de förstörde det demokratiska samtalet, vi upplevde det hotfulla, vi såg hur de punktmarkerade vissa seminarier för att sprida skräck. Hoten från våldsbejakande högerextremism betraktas som mycket stora både i Sverige och resten av Europa. I USA står högerextremister för majoriteten av de senaste årens terrorattacker.
Både historien och vår nutid varnar om samma sak. Vad är det som gör att hoten från högerextrema ändå ständigt spelas ner? De finns också de som säger “då var det judar nu är det annan form av rasism” i tron om att antisemitismen är borta eller åtminstone inte särskilt närvarande. Det är både historielöst och en felaktig analys av vår samtid. Antisemitismen fanns långt innan Förintelsen och den försvann inte heller då. Hatet mot judar breder ut sig runtom i Europa och är fundamentet i de högerextremas grundideologi. Snart lever inte längre de som överlevde Förintelsen. Därför blir alla berättelser likt Silbersteins viktiga att bevara och berättas i en samtid där högerextrema rörelser växer. Läs den.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.