debatt Bangladesh regering bör visa att de vågar möta sina motståndare vid valurnorna och inte möta dem med våld och tortyr, skriver två S-riksdagsledamöter tillsammans med generalsekreteraren i Olof Palmes internationella Center.
I Västvärlden närmar vi oss jul och nyår. Samtidigt som många förbereder julfirande så pågår det full aktivitet i många länder.
I Bangladesh är det val den 30 december. Den styrande regeringen i landet har valt att fängsla sina politiska motståndare istället för att möta dem i öppna och fria val. Senast i raden av arresterade är en av BNPs ledare, Shohidul Islam Babul. Sedan länge sitter partiledaren, Khaleda Zia, i fängsligt förvar. Du behöver inte ens vara politiskt aktiv för att bli fängslad, torterad eller bortförd.
Både Amnesty International och Human Rights Watch har detaljerade uppgifter om brott mot mänskliga rättigheter. Försvinnanden, utomrättsligt avrättande av personer och drakoniska straff och lagar är en del av det som sker.
Ett exempel är den digitala säkerhetslagen, vilken har inneburit att du kan hamna i förvar om du uttalat dig i media eller delat artiklar som inte fallit de styrande i smaken.
Flera journalister och människorättsaktivister som protesterat har försvunnit eller fått påhälsning från säkerhetstjänsten i landet.
En av dem som fått betala ett högt pris för att ha använt sin yttrandefrihet är den nyligen frisläppte Shahidul Alam som hade gett kommentarer till Al-Jazeeras engelska nyhetskanal i augusti om de då pågående studentprotesterna, där han kritiserade regeringens hårdhänta svar på protesterna.
Protesterna ställde krav på tryggare vägar efter att två studenter dödats och 13 andra skadats av en buss som kom i full fart när de stod och väntade vid en hållplats.
Risken ökar för ett inbördeskrig i landet som situationen fortsätter att urarta.
Eftersom han anklagats för brott mot lagen om informations- och kommunikationsteknik riskerar han fortfarande 14 års fängelse om ett formellt åtal väcks.
Det finns de som säger att situationen inte var mycket bättre under förra regeringen. Det är sant. Men två fel blir inte rätt. Risken ökar för ett inbördeskrig i landet som situationen fortsätter att urarta. Något som vore fruktansvärt.
Det Bangladesh behöver är en sanningskommission för att komma vidare och ta sig framåt ur destruktiviteten. Men först och främst måste fria och rättvisa val garanteras.
Mänskliga rättigheter angår oss alla. Därför får vi inte vara tysta när ett folk förnekas sin frihet. Bangladesh regering bör visa att de vågar möta sina motståndare vid valurnorna och inte möta dem med våld och tortyr. Samtliga partier ska respektera grundläggande mänskliga fri- och rättigheter.
Anders Österberg, Olle Thorell, är socialdemokratiska riksdagsledamöter i utrikesutskottet
Anna Sundström, är generalsekreterare Olof Palmes internationella center.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.