När började Boverket ägna sig åt politik? Det undrar Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman apropå en aktuell rapport från myndigheten.
Jag är en ren förlust för samhället. Känns lite tungt måste jag säga. Vem trodde att man skulle bli dissad av Boverket på detta brutala sätt.
Jag är nämligen resultatet av en olycklig allokering. Det låter som om det vore frågan om konsekvenserna av en olycklig kärlek eller ett slags sjukdom. Men så är det förstås inte utan jag betalar lägre hyra än vad någon annan för mig okänd person skulle vara beredd att betala. Det är det som är hela grejen med Boverkets rapport.
Det gör att hyresgästerna är olyckligt allokerade, det vill säga bor i fel lägenheter på fel ställen.
Själva välfärdsförlusten handlar om mellanskillnaden mellan min hyra och vad någon annan är beredd att betala.
För om det inte fanns någon skillnad skulle det byggas utav bara sjutton, menar Boverket. Men till vadå, låga hyror?
Sannolikt inte. För det finns inget land på hela jordklotet som har marknadshyror som inte tvingas ha en subventionerad hyressektor, så kallad social housing.
Fast den kostnaden för samhället har Boverket för säkerhets skull inte räknat ut.
Mer om detta kan man läsa i DN idag.
Nu är det ju inte bara jag som utgör en belastning för samhället utan i princip alla hyresgäster som inte betalar marknadshyra bidrar till en sammanlagd välfärdsförlust på 10 miljarder.
Hur har nu Boverket kommit fram till detta?
Jo, med hjälp av explicita antaganden om utbuds- och efterfrågeelasticiteter utifrån den internationella litteraturen och med en uppskattning av relationen mellan bruksvärdeshyra och marknadshyra. Genom att huvudsakligen hämta uppgifter från andra empiriska studier uppskattar man att bruksvärdessystemet innebär en samhällsekonomisk kostnad (välfärdsförlust) motsvarande 10 miljarder kronor per år.
Inga välfärdsförluster drabbar samhället om varenda lägenhet bebos av hyresgäster som betalar maxhyra dvs marknadshyra, är myndighetens slutsats.
Eftersom svenska folket inte består av människor med luft i plånböckerna så måste de flytta någon annanstans där deras inkomst passar bättre, och där det förhoppningsvis finns en lägenhet som ligger under deras utgiftstak.
Snart har vi möte i Boverkets Insynsråd. Med tanke på namnet så får man förmoda att vi kommer att få en insyn i varför Boverket kom till denna slutsats. Eftersom denna rapport inte har gjorts på uppdrag av regeringen utan är ett eget påfund från Boverket blir det väl inte mycket mer än en DN artikel. Inget parti vill ju göra som vi säger i alla fall, konstaterar Boverket.
En fråga kvarstår: när fick statliga myndigheter i uppdrag att ägna sig åt politik?
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.