I februari avgörs vilket vårdbolag som ska få driva S:t Görans sjukhus i framtiden. Den moderatledda alliansen i Stockholms läns landsting vill genomföra världens största upphandling av akutsjukvård – till en uppskattad kostnad av 20 miljarder kronor och ett avtal som sträcker sig maximalt 15 år framåt. Vinnaren blir antingen nuvarande ägaren Capio – som ägs av två riskkapitalbolag – eller Aleris som tillhör Investor.
Skandalbolaget Carema har avstått från budgivningen och Praktikertjänst avstår med motiveringen att hela upphandlingen bygger på pris och inte på kvalitet.
Vänsterpartiet har konsekvent drivit att sjukhuset ska återföras till Stockholmarna. Det är det enda försvarbara, både ekonomiskt och demokratiskt. Den senaste tidens avslöjanden om vanvård, bonusar och vinstmaximering har dessutom ytterligare gett oss rätt i sak. Riskkapitalbolag hör inte hemma i vård och omsorg.
Hela hanteringen av S:t Görans framtid är oseriös och vi politiker är bara rundningsmärken, belagda med sekretess fram tills upphandlingen avslutas. Vi har ingen möjlighet att påverka eftersom lagen om offentlig upphandling går före Hälso- och sjukvårdslagen.
Vår grundinställning är att S:t Görans sjukhus tillhör Stockholmarna och bör återföras till dem som byggt sjukhuset och betalar för all vård – det vill säga alla vi medborgare som betalar skatt – och inte till Capios ägare: riskkapitalbolagen svenska Nordic Capital och Apax Partners. Capio har utretts av Skattemyndigheten med anledning av att bolaget betalat endast 16 700 kronor i skatt på en vinst på 481,6 miljoner kronor. De deklarerar höga räntor på interna lån, så kallade räntesnurror, och har därmed fått igenom avdragen och kunnat behålla sina vinster.
Dessa vinster har sedan försvunnit ut till skatteparadis. Skatteverket reagerade på att internräntorna var så höga i ett läge när räntan annars var i det närmaste obefintlig. Ja, nu känner sig till och med Moderaterna och Anders Borg tvungna att agera mot att skattepengar som ska gå till vård i stället hamnar i privata fickor.
Capio S:t Göran brukar framhållas som ett exempel på att privat driven vård är effektivare och har en högre kvalitet än offentligt driven vård, men man har inte kunnat leda det i bevis. De öppna jämförelser av vårdens kvalitet som sammanställts av SKL och Socialstyrelsen innehåller tio kvalitetsindikatorer. S:t Görans sjukhus tillhör de bästa sjukhusen på två indikatorer men har sämst vårdkvalitet av alla sjukhus i Stockholms län på tre andra. När det gäller väntetid till specialistmottagning var sjukhuset näst sämst i länet i senaste mätningen.
Vänsterpartiet menar att S:t Görans sjukhus varken är sämre eller bättre än andra akutsjukhus. Personalen gör ett bra och professionellt arbete oavsett om man arbetar offentligt eller privat, men vi vill att alla akutsjukhus ska drivas i egen regi och utan vinstintressen. Risken är dessutom stor att man öppnar för försäkringsfinansierade lösningar och gräddfiler när privata vinstintressen kommer in i vården.
Så vårt krav är: avbryt omedelbart upphandlingen av S:t Görans sjukhus och låt landstinget ta över verksamheten. Även om det kommer att kosta blir det betydligt billigare än att låta ett riskkapitalbolag lägga beslag på våra skattepengar.
Birgitta Sevefjord (V), oppositionslandstingsråd, Stockholms läns landsting.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.