Det bästa du kan göra för planeten, djuren och din egen hälsa är att gå över till en i huvudsak växtbaserad vegansk kost, skriver debattören.
Varför följer inte fler en växtbaserad vegansk kost? Det bottnar nog främst i okunskap. Jag tror starkt på att fler hade blivit veganer om de visste hur skadlig konsumtionen av animaliska livsmedel är för miljön, djuren och hälsan.
När jag var 16 år gammal såg jag dokumentären Earthlings som visade mig hur djur behandlas i kött- och mejeriindustrin. Det var så brutalt otäckt, hemskt och motbjudande att se på! Jag grät så vansinnigt mycket över vilka plågsamma levnadsförhållanden djuren i fabrikerna lever i. Jag blev alltså vegan av etiska skäl, för att jag inte ville bidra till den misär som djuren lever i bara för att jag ska tillfredsställa mina behov som jag även kan tillgodose genom att vara vegan. Detta återkommer jag till senare. Men det finns även andra skäl till att bli vegan.
För miljön
Vi börjar med kött- och mejeriindustrins påverkan på miljön. Kött- och mejeriindustrin är nämligen den ledande orsaken till alla klimatförändringar som påverkar jorden negativt. Djuruppfödningens miljöavtryck sträcker sig allt från avskogning för byggandet av djurfabriker till utsläpp av växthusgaser. Detta utgör ett existentiellt hot mot balansen i våra ekosystem. Att ersätta animaliska livsmedel med antingen växtbaserade alternativ eller oprocessad vegetabilisk mat sänker miljöpåverkan markant, visar den nya studien som är publicerad i Nature Communications. Genom att äta växtbaserat kan vi minska utsläppen från livsmedel med över 70 procent, säger docenten Fredrik Hedenus som forskar kring strategier för att minska klimatpåverkan.
För djuren
Nu vill jag återgå till att berätta hur mycket kött- och mejeriindustrin skadar djuren, vilket var det som motiverade mig till att bli vegan. Miljardtals djur världen över utnyttjas, lider och dödas i djurfabrikerna. Bakom varje köttbit, varje glas med mjölk och varje ägg ligger en historia av extremt lidande för kännande varelser. Från trånga plågsamma levnadsförhållanden till rutinmässiga stympningar och hemska slaktmetoder visar djurfabrikerna på ofattbar exploatering, fångenskap och grymhet. Genom att välja att avstå från animaliska livsmedel kan man aktivt delta i att främja medkänsla och rättvisa för alla kännande varelser. Men många vill inte ge upp animaliska livsmedel då det enligt många smakar väldigt gott. Men är våra smaklökar viktigare än andra kännande varelsers liv?
För hälsan
Förutom att animaliska livsmedel för många smakar gott, vilket gör att många fortsätter att konsumera det, uttrycker många även oro gällande vegansk kost med övertygelsen om att vi behöver konsumera animaliska livsmedel för att få i oss alla näringsämnen. Kritiker mot veganism menar också att veganism är en begränsande livsstil.
Det tar mig till sista punkten som handlar om den veganska kostens påverkan på hälsan. Det finns nämligen många hälsofördelar med en växtbaserad kost. Dessa inkluderar en minskad risk för kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar, diabetes och vissa cancerformer som hundratals studier visat på har ett samband med konsumtionen av animaliska livsmedel. David Stenholtz som är överläkare, ordförande i Läkare för Framtiden och själv vegan skriver i en artikel i Göteborgs-Posten att “välplanerad vegansk kost är hälsosam, näringsmässigt tillräcklig och kan medföra hälsovinster för förebyggande och i behandling av vissa sjukdomar”. Men är veganism verkligen en begränsande livsstil? Med framväxten av nya veganska livsmedel såsom kött- och mejerisubstitut har det blivit lättare än någonsin tidigare att följa en vegansk kost.
Mina frågor är: Varför ska vi orsaka onödigt lidande till kännande varelser när konsumtionen av animaliska livsmedel inte bara skadar miljön utan även hälsan?
Varför ska vi orsaka onödigt lidande när vi kan tillgodose våra behov av näringsämnen genom en vegansk växtbaserad kost? Och varför ska vi orsaka onödigt lidande när det är den främsta orsaken till att vår planet förstörs?
Det bästa du kan göra för planeten, djuren och din egen hälsa är att gå över till en i huvudsak växtbaserad vegansk kost. Genom att gå över till en växtbaserad vegansk kost kan du minska din individuella miljöpåverkan avsevärt, motverka och förhindra maktlösa djurs lidande, främja ett mer rättvist och medkännande samhälle och din egen hälsa. När vi står i ett avgörande ögonblick i historien med alla klimatförändringar, exploatering av miljardtals djur och uppkomsten av bedrövliga sjukdomar är valet att anamma veganism inte bara en kostpreferens utan en avgörande etisk hållning för att skapa en mer hållbar och rättvis framtid för alla.
Sara Panic
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.