Det verkar krävas en rasifierad person för att påpeka det uppenbart problematiska med att sätta ihop i en helvit panel för att diskutera n-ordet, skriver författaren Mina Dennert.
Gunnar Ardelius, ordförande för Sveriges författarförbund »hoppas att turerna och misstagen kring vårt seminarium i slutändan kan öppna upp för något positivt«.
Ardelius pratar om det seminarium som Sveriges Författarförbund anordnade tillsammans med Författarcentrum under lördagen på årets bokmässa i Göteborg, där man ställde sig frågande inför vad det är som gäller nuförtiden i Sverige 2016: Får man lov att använda n-ordet?
Till panelen har de bjudit in Helén Enqvist, Patrik Lundberg, Boel Unnerstad och Olle Wilöf. I panelen fanns alltså inte någon berörd person av n-ordet representerad.
Samtidigt inne på bokmässan saboterade nynazister från Nya tider för Emmaus Björkås genom att täcka deras bokbord med sin egen propaganda. Detta medan ett trettiotal nynazister från Nordiska Motståndsrörelsen delade ut flygblad vid in och utgångarna till Svenska mässan. Och i Stockholm manifesterade nazister utanför en synagoga så att troende som firat sabbat fick lämna lokalen under polisbeskydd.
Men i slutändan leder seminariet alltså om n-ordet till något positivt. Men gör det verkligen det, Gunnar? För vem då?
Vem är det som inte kan sluta upp med n-ordet? Vem är det som fortfarande undrar?
Ardelius håller med om kritiken som riktas mot honom och de övriga arrangörerna av seminariet. Han skriver att det blev »en mycket olycklig rubriksättning och inriktning på diskussionen. Även om deltagarna var kunniga lämnade panelens representation och gemensamma erfarenheter i frågan mycket i övrigt att önska.«
Årets tema på bokmässan var yttrandefrihet. Och visst ska vi kunna prata med varandra om allt. Men en diskussion av det här slaget slår över till något som faktiskt inte är tillåtet i Sverige. Nazism och rasism är förbjudet, det står i vår grundlag. Och anledningen till att ingen från bokmässan, Författarcentrum eller Sveriges Författarförbund reagerar på att det här är rasistiskt, kan bero på att det inte finns en enda rasifierad i dessa organisationer. (Eller, jag hittar en rasifierad hos Författarcentrum och en hos Sveriges Författarförbund, varav den ena är Patrik Lundberg själv. Hos Bokmässan är det NOLL rasifierade personer i organisationen.)
Och nej Ann Heberlein, innan du protesterar, jag säger inte detta för att jag vill ta ditt jobb. Jag säger inte detta för att jag vill starta en bokmässa bara för blattar. Jag vill inte att vita ska bli lynchade. Jag pratar om representation.
Gunnar Ardelius skriver att deltagarna i panelen var kunniga och det tror jag säkert att de var. Bara inte i frågan som diskuterades. För det går inte att läsa sig till hur det är att vara rasifierad och bli utsatt för rasism. Det går inte att läsa sig till hur det känns att bli kallad för n-ordet. Det är en erfarenhet som måste kännas och enbart kan förstås av den som är berörd.
Man kan bara hoppas att det här är sista året som Bokmässan, Författarcentrum och Sveriges Författarförbund är så segregerade. Det verkar krävas en rasifierad person för att någon ska reagera och påpeka det mest uppenbara med att sätta ihop i en helvit panel för att diskutera om vi kan kalla folk för n-ordet: Seminariet behövs inte.
Svaret är NEJ. Rasism är förbjudet i Sverige.
Mina Dennert, författare
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.