Det är inget fel på Facebooks regler mot hat och hot i kommentarsfälten. Problemet är att företaget inte följer dem.

Man brukar säga »Barn gör inte som du säger, barn gör som du gör«.

Det gäller även vuxna och det gäller även företag som Facebook och hur de hanterar det näthat som sprids via deras sajt.

Signalerna som Facebooks grundare Mark Zuckerberg ger med sin passivitet när det gäller hat och hot är skrämmande. För talet om åtgärder följs inte av handlingar.

Förra veckan var Mark Zuckerberg i Berlin för att svara på frågan vad han ska göra för att komma åt näthatet som sprids i Tyskland och som strider mot tysk lag. Det som utlovats är en så kallad »task force« som inom 24 timmar ska radera inlägg som bryter mot lagen, skriver DN. Vi kan ju hoppas att det blir så, men i praktiken är risken stor att det är skillnad på vad som sägs och vad som görs.

Svd inledde i går en serie där Facebook ska granskas utifrån hur de hanterar näthatet på sin egen sajt. Det är uppenbart att det är långt kvar till någon slags nolltolerans för när Mona Sahlin möts av orden »Jag kommer att uppvigla våldtakt och misshandel emot Mona Sahlin… Döda horan!!!« på Facebook, tillåts kommentaren att ligga var.

Kommentaren ovan samt tio andra grovt hotfulla kommentarer som Svd anmält Facebook för, behandlas i stället med tystnad. Detta trots att det står i communityreglerna att Facebook »tillåter öppna och kritiska diskussioner om personer som förekommer bland nyheterna, men att de tar bort sannolika hot mot offentliga personer samt hatiskt innehåll riktat direkt till dem«, skriver Svd.

Problemet är inte communityreglerna som företaget Facebook har, precis som till exempel Flashback och Avpixlat också har, utan att de inte följs, säger straffrättsprofessorn Mårten Schultz till Svd. Och problemet är, precis som tidningen påpekar, att Facebook tillåter kommentarerna. Så vad krävs för att komma åt problematiken?

Alla som utsätts för hat och hot måste anmäla, och anmäla både den som skrivit kommentarerna och Facebook i sig som tillåter att hatkommentarerna sprids. Och polis och åklagare måste prioritera dessa mål. Med nuvarande lagstiftning kan bara personer åtalas, men med de nya lagförslagen som regeringen lagt fram kan det vara en ny straffrättslig tid som nalkas.

Regeringens särskilda utredare på området, Gudrun Antemar, lämnade för en månad sedan en rad förslag på hur man ska stärka den personliga integriteten på nätet. Fokus låg på person, men borde breddas till att innefatta företag och organisationer.

Ett av förslagen öppnar upp för hårdare tag mot till exempel Facebook: »Straffansvaret för den som tillhandahåller en tjänst för att skicka in och ta del av andras bilder och meddelanden, exempelvis vissa sociala medier, utvidgas så att också meddelanden som uppenbart innebär olaga hot eller olaga integritetsintrång ska tas bort eller hindras från att spridas vidare«.

Money talks, heter det ju. Lägg på stora ekonomisk konsekvenser i lagförslaget och se hur passiv Mark Zuckerberg fortsätter vara.