Det är 70 år sedan Sverige senast gjorde en ordentlig genomlysning av förlossningsvård, eftervård och vård av gravida i Sverige. Det är hög tid för en feministisk regering att göra detta igen, skriver Jonas Lundgren, feministisk debattör.
Sverige är ett modernt samhälle med en världsledande sjukvård. Så vill vi i alla fall ofta framställa det. I det här landet ska alla få den vård de behöver, när de behöver den.
Så fungerar det i regel också, för oss killar. Det finns en enkel orsak till det; det är inte vi som blir gravida.
Under det senaste året har det förekommit ett antal rikstäckande kampanjer och initiativ för en bättre förlossningsvård. Det finns mycket i övrigt att önska när det gäller just detta vårdområde. Det är på många vis eftersatt och nedprioriterat.
Detta är något vi ser med ett flertal olika vårdområden som rör specifik kvinnovård, exempelvis abortmottagningar som läggs ner och liknande, men det är extra påtagligt när det gäller just förlossningsvården. I Sollefteå ockuperas just nu ett BB som hotas av nedläggning. Det snackas om kurser i att föda i bilen eftersom en förlossningsplats ingalunda är en självklarhet när det är dags att föda.
Barnen föds av kvinnor men män blir pappor i lika hög grad som kvinnor blir mammor.
Trots att det är uppenbart att Sverige har för få förlossningsplatser läggs BB-mottagningar ner. Att varje födande kvinna ska ha rätt till professionell hjälp på ett sjukhus, före, under och efter sin graviditet borde vara en självklarhet.
Uppenbarligen är det inte så i Sverige 2017. Det är djupt skamligt och ett stort problem såväl i borgerligt- som rödgrönt styrda landsting. När förstföderskorna blir äldre, speciellt i storstäderna, behövs också en bättre vård.
Det är 70 år sedan det senast gjordes en ordentlig utredning av förlossningsvård, eftervård och vård av gravida i Sverige.
Med sådana fakta i huvudet vore det inte helt konstigt om kvinnor i vårt land drog sig för att bli gravida och föda barn.
Förlossningsskador så som sfinkterruptur (att spricka mellan slidan och ringmuskeln under förlossningen) låter inte heller helt lockande.
Vi sägs dessutom ha en feministisk regering i det här landet.
Det är 70 år sedan det senast gjordes en ordentlig utredning av förlossningsvård, eftervård och vård av gravida i Sverige.
Det borde vara självklart att en feministisk regering tar tag i att göra en nationell genomlysning av förlossningsvården och att landstingen ges de nödvändiga resurserna för att öppna upp och bemanna fler förlossningsavdelningar på landets sjukhus.
Som man tror jag att det är viktigt att vi även män engagerar för en bättre förlossningsvård i Sverige.
Barnen föds av kvinnor men män blir pappor i lika hög grad som kvinnor blir mammor.
Kan vi vara med och bidra till att barn blir till och därefter till att uppfostra dem och ta hand om dem bör vi också vara med och se till att resan däremellan blir så bra som möjligt.
Jonas Lundgren är feministisk debattör och politisk sekreterare för Vänsterpartiet i Huddinge.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.