ledare Den här sommaren borde vi tänka mindre på att vara hälsosamma och mer på klassklyfta som gör att den tiondel av kvinnorna som tjänar mest lever sju år längre än den fattigaste tiondelen.
Knepet är att ha en handväska som godispåsen kan ligga i. På det sättet kan min vän småäta karameller på promenaden hem från mataffären utan att någon ser att det är just godis hon äter.
»Man vill ju inte framstå som värsta ohälsosamma personen«, säger min vän och tuggar på ett salt S.
Att vara hälsosam har blivit en trendig statussymbol. Modet med blek hy, fester och muskellösa ben är borta, istället är det muskulösa armar och proteinshakes som är inne. Jakten på hälsa blir extra tydlig i sommarvärmen, och det handlar inte bara om utseende på stranden.
Tidningarna tipsar om vad som kan grillas istället för det röda köttet, familjemedlemmar bråkar om huruvida solskyddsfaktor är nödvändigt och semestern ska bli tiden då hjärnan kan återhämta sig.
Men allt detta är detaljer jämfört med vad som egentligen är avgörande för din hälsa: pengar och klass.
I rapporten Klassamhället och döden från Katalys finns denna betydelse svart på vitt. Den tiondel av kvinnorna som tjänar mest lever sju år längre än den fattigaste tiondelen. För män är samma siffra nio år. Pengar och klass handlar inte om abstrakt orättvisa eller vem som har råd med den dyraste bilen. Det handlar om liv.
Kopplingen mellan klass och liv avslöjar också varför hälsa har blivit en sådan statussymbol. Det handlar inte bara om välmående, utan också om att markera att man har råd, koll och tid.
Kanske är det därför min vän vill dölja påsen med lösviktsgodis.
“Såhär krossar du klassamhället och får ett längre liv på köpet”. Det vore något att läsa på stranden i sommar.
Många av mina vänner tränar, röker inte och har nötter som eftermiddagssnacks. Ändå lever de med en bild av att de är onyttiga. Det pratas om hur mycket man åt på det där hamburgerstället i förrgår, det var pommes och läsk och sedan paltkoma som inte gick över på två dagar.
Men sådana mattillfällen är i praktiken undantag. Det säger något om min umgängeskrets och om hälsoidealet när en middag ses som en form av synd. Allt som inte är supernyttigt är att fuska, unna sig eller göra något förbjudet.
Den här sommaren borde mindre fokus ligga på lösviktsgodiset.
Mer borde ligga på att människor med pengar och utbildning lever goda och allt längre liv, samtidigt som medellivslängden för de kvinnor som tjänar minst inte har ökat på 20 år.
Istället för att tipsa om hälsosamma smoothies borde kvällstidningarna ha rubriker om det som faktiskt betyder något för hälsan, exempelvis: »Såhär krossar du klassamhället och får ett längre liv på köpet«.
Det vore något att läsa på stranden i sommar.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.