Efter att Ebba Busch varit partiledare för Kristdemokraterna i tio år känns partiet varken särskilt kristet eller demokratiskt – så kanske är det dags att partiet byter namn till något som faktiskt beskriver vad det blev.

När X fortfarande hette Twitter hade plattformen en policy om att man inte fick skriva typ ”åk tillbaka till ditt hemland” till andra – men när Donald Trump under sin första presidentperiod skrev just en sådan uppmaning till bland andra demokraten Alexandria Ocasio-Cortez så ändrade Twitter sin policy.

Detta berättar Anika Collier Navaroli, som då var anställd på Twitter och sedan var den som fick Trump avstängd därifrån, i dokumentären ”Hacking hate” som hade biopremiär i början av året. Filmen följer den svenska journalisten My Vingren som granskar högerextrema och en central poäng i filmen tycks vara att hatisk retorik blivit vanligare de senaste åren för att sådant språk normaliserats av politiker och sociala medier-chefer.

Inte vara i Sverige

Jag har tänkt på det när jag läst om skolskjutningen i Örebro, där vi vet att minst åtta av de tio som mördades var rasifierade.

Och jag tänker på det när jag läser att Ebba Busch nu suttit som partiledare för Kristdemokraterna i tio år och att partiet öppnat för att sitta i regering med Sverigedemokraterna.

För SD är ju ett parti vars företrädare gång på gång uppmanat personer med invandrarbakgrund att lämna landet.

När den moderata politikern Kahin Ahmed 2018 blev upprörd över att Jimmie Åkesson blivit inbjuden till Järvaveckan och skrev att Jimmie Åkesson inte var välkommen till förorten svarade till exempel Richard Jomshof, nu riksdagsledamot för SD, ”Och du är inte välkommen i Sverige, Kahin Ahmed!”. Han utvecklade även i en intervju med DN att han inte såg Ahmed som svensk.

Jimmie Åkesson sade i ett tal till nationen hösten 2023 att han inte tycker att invandrare som begår brott, är arbetslösa, åker på semester till sitt hemland eller bor i ett invandrartätt område ska vara i Sverige. När Assad-regimen föll i Syrien i december skrev även Åkesson på X till syrier att ”Ni borde se det här som ett bra tillfälle att åka hem”.

Vidare sade Jimmie Åkesson i sitt Almedalstal förra året att SD efter nästa mandatperiod kommer att kräva att sitta i regering – annars kommer partiet att gå i opposition. Den gången rapporterade Expressen att motståndet mot att släppa in SD i regering var stort inom såväl Liberalerna som Moderaterna och Kristdemokraterna. Bland annat på grund av Kalla fakta-avslöjandet under våren där det visade sig att SD bedriver en trollfabrik och alltså ger skattepengar till personer som skapar massa anonyma konton på sociala medier där de sprider främlingsfientlig retorik och allmänt ger sken av att stödet för SD:s politik är större än vad det är.

Att Jimmie Åkesson sedan försvarade de anonyma kontona, sa att partiet inte kommer sluta använda sig av metoden och att han kallade Kalla faktas granskning för ”en gigantisk påverkansoperation mot partiet” fick högt uppsatta personer inom de andra Tidö-partierna att kalla SD regeringsodugliga. Företrädare för dessa partier sade även att de upplevde att samröret med SD skrämde väljare rakt i famnen på Magdalena Andersson.

Dalande stöd

Inom Tidöpartiernas nuvarande överenskommelse har SD främst något att säga till om inom de sju projekt som partierna sagt att de ska samarbeta kring men SD har till exempel begränsat inflytande över utrikespolitiken. Skulle SD dock släppas in i regeringen skulle de ha inflytande över all politik och troligen tilldelas ministerposter.

Att KD nu ändå väljer att öppna för att sitta i regering med SD tros bero på att stödet dalar för både KD och Ebba Busch.

My Rohwedder, politisk kommentator på Aftonbladet, påpekar dock att Busch hade kunnat hantera tappet med att fokusera mer på familjefrågor – eller sjukvårdsfrågor som partiets eftervalsanalys efterfrågade – men att hon i stället valt att fortsätta marknadsföra KD som en bro till SD.

Frida Park, ledarskribent på den kristna tidningen Dagen, påminner om att Busch i en intervju med GP 2018 sa att hon inte på 20 år såg framför sig att partiet kunde samarbeta med SD om SD inte ändrade sig mycket ideologiskt. Då SD inte ändrat sig nämnvärt ideologiskt antyder sedan Park att KD kanske snarare är det parti som ändrat sig.

Och det har länge talats om att Kristdemokraterna borde byta namn eftersom partiets politik under Ebba Busch med bland annat minskade möjligheter till familjeåterförening och att uppehållstillstånd ska kunna återkallas på grund av bristande vandel rimmar rätt illa med budskap som att ”allt vad I viljen att människorna skola göra eder skola ni ock göra mot dem” (Matteusevangeliet 7:12)  och ”den som är utan synd må kasta första stenen” (Johannesevangeliet 8:7).

Skattepengar på trollfabrik

Men demokraterna-delen av KD:s namn borde vara minst lika missvisande nu när partiet verkar anse sig ligga värderingsmässigt nära ett parti som inte ser några problem med att lägga skattepengar på en trollfabrik som skapar fejkade Sd-väljare och sprider främlingsfientlig retorik på sociala medier.

Före detta kristdemokraten Peter Althin, som lämnade KD för att han tyckte att partiet gått alldeles för långt åt höger, har föreslagit att KD ska byta namn till Yttersta högern. Ett förslag som kanske inte direkt kommer anammas av partiet.

Kring 2010 fanns i partiet ett förslag om att byta namn till Familjepartiet – men Busch har som sagt valt att profilera partiet kring SD-frågan istället för kring familjepolitiken.

Ett bättre alternativ skulle vara om KD nu helt enkelt bytte namn till SD-kvinnor; ett varumärke som redan är känt men som hittills inte tycks locka så många och som var tänkt att vara det som Busch parti sedan mer framgångsrikt blev – nämligen en brygga till SD.

Virve Ivarsson