Bild: Knut Koivisto

Vill vi ha en arbetsmarknad i Sverige med lågutbildade arbetare, kortvariga anställningar, låga löner och stora brister i säkerhet och kontroll? För Byggnads är svaret enkelt, skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm.

På tv och i tidningar har vi den senaste tiden sett hur arbetsgivare i Sverige utnyttjar arbetskraft från utlandet. De får leva under slavliknade förhållanden som livegna och får arbeta långa arbetsdagar för ovärdiga löner.

Vi har sett om skogsarbetare från Kamerun och vi har läst om skylthållare i restaurangbranschen. Hjärtlösa och giriga arbetsgivare finns även i byggbranschen. Vi hoppas att regeringen tar sitt ansvar genom att förbättra lagstiftningen. Som fackförbund vill vi ta vårt ansvar i avtalsrörelsen. Den här gången är ordning och reda högsta prioritet.

När vi är utomlands och går förbi ett bygge händer det säkert att vi reagerar på hur osäkert det ser ut. Skrangliga byggställningar och byggnadsarbetare i shorts och flip-flop-tofflor som svajar omkring däruppe. ”Här är det inte som hemma” tänker vi och förväntar oss att anställda inom byggbranschen i Sverige har säkra arbetsvillkor. Och det är så det ska vara. Tyvärr är det inte alltid så det ser ut.

I dag är det allt vanligare att en byggentreprenör anlitar underentreprenörer som i sin tur anlitar ytterligare underentreprenörer. Till slut är kedjan av olika byggbolag på en arbetsplats så lång att ingen längre har koll. Inte ens huvudentreprenören som borde ha ansvaret. Många underentreprenörer är oseriösa och rent av kriminella. Utnyttjandet av migrerad arbetskraft är utbrett. Arbetsvillkor, kollektivavtal och schyssta löner försvinner på vägen och risken för olyckor stiger. I dag dör i snitt en byggnadsarbetare i månaden i Sverige på grund av olyckor.

Det här är ett problem som vi på Byggnads har påtalat länge. Det innebär inte bara en säkerhetsrisk för dem som jobbar utan sätter också konkurrensen på byggmarknaden ur spel. Oseriösa byggföretag konkurrerar med låga löner och dåliga villkor och de seriösa får det allt tuffare. Resultatet blir en allt mer osäker och amatörmässig byggbransch.

Just nu ligger Byggnads i avtalsförhandlingar med vår motpart Sveriges Byggindustrier. Det nya avtalet sätter spelreglerna för villkoren på byggarbetsplatserna i framtiden. Ett av våra främsta krav är ordning och reda på byggarbetsplatserna. Med det menar vi att huvudentreprenören måste ta ett större ansvar och ställa högre krav på underentreprenörerna.

Det går inte att vänta längre. Det går inte heller att gå omkring och tro att det där inte drabbar mig. Vi kan se att vi äter hästkött i tron att det är nötkött på grund av att underentreprenörskedjorna är så långa så att ingen har kontroll längre.

Frågan var och en borde ställa sig är om vi tycker det är okej att vi har fått en underklass i Sverige som jobbar under skamliga villkor och för löner som inte går att leva på?

När arbetsgivare upptäcker att det går att få arbete gjort utan att betala så mycket för det genomsyrar det till slut hela arbetsmarknaden.

Vill vi ha en arbetsmarknad i Sverige med lågutbildade arbetare, kortvariga anställningar, låga löner och stora brister i säkerhet och kontroll? Eller vi värna om hög kompetens, god kvalitet där de som jobbar har en bra och säker arbetsmiljö och skäliga löner?

För Byggnads är valet enkelt. Det är nu vi har chansen att vända trenden och få en byggbransch med ordning och reda. Det tjänar alla på.

 

Johan Lindholm, ordförande Byggnads