Löntagarna får betala priset för oredan på den fria marknaden. Det är dags för regeringen att visa vilka ambitioner man har för den svenska modellen.
Det finns skriande behov att skapa ordning och reda på arbetsmarknaden. Med den fria rörligheten har svensk arbetsmarknad, där byggbranschen statuerar ett tydligt exempel, blivit internationell och det har inneburit svåra prövningar för den svenska modellen. Löntagarna betalar ett högt pris.
Regering och riksdag måste nu visa vilka ambitioner man har att värna och modernisera den svenska modellen och lagstiftningen för att skapa ordning och reda på en fri marknad.
Höstens valresultat och efterföljande politiska osäkerhet har kastat upp alla politiska frågor i luften. Ingen har kunnat veta vilken budget som ska gälla eller vilka partier som har makt att påverka den.
Efter decemberöverenskommelsen har en viss stabilitet kunnat säkras. I den första partiledardebatten var det därför mycket intressant att se vilka frågor som fick utrymme och var konflikterna finns.
För Sveriges politiker ska veta att landets byggnadsarbetare står och stampar. Otåligt. Regeringen har lovat oss stora förändringar. Lavallagen ska rivas upp. Lagen som förhindrar löntagare från utlandet att skyddas genom våra kollektivavtal. I byggbranschen ser vi dagligen hur bristen på kollektivavtal får förödande konsekvenser. I de långa entreprenadleden figurerar företag som struntar i avtal och regler och där arbetsmiljö och säkerhetsregleringar saknas helt.
Priset betalar de som jobbar på byggena och deras familjer.
Regeringen har också planerat satsningar på arbetsmiljön och en nollvision för dödsolyckor i arbetslivet finns uttalad. Arbetsmarknadsministern har bjudit in parterna för samtal om hur detta ska uppnås. Ambitionen är god och betydligt större än den förra regeringen hade på detta område. Så länge folk dör på våra arbetsplatser får frågan aldrig kompromissas bort.
Behovet av att bygga bostäder är som bekant stort. Vi har också ett stort renoveringsbehov av befintligt bostadsbestånd där Byggnads modell på att samtidigt energieffektivisera har fått stort gehör. Det är också avgörande för att vi ska kunna uppnå de uppsatta klimatmålen som är klubbade i Sveriges riksdag. Då den borgerliga regeringen stod handfallen satte vi stort hopp till den nya regeringen och vi står redo att börja bygga. De parlamentariska förhållanden som nu råder får inte bromsa en så nödvändig utveckling åt rätt håll.
Strax innan jul fick vi beskedet att regeringen vill förhindra dumpning av löner och villkor genom att ställa krav på svenska kollektivavtal vid offentliga upphandlingar. Resultatet av den utredning som tillsattes hoppas vi kan leda till ett slut på lägsta pris-eran och att skattepengar aldrig används till utnyttjande av billig arbetskraft.
Förra året hände något historiskt inom byggbranschen då vi fick in ett huvudentreprenörsansvar i kollektivavtalet. När inte arbetsmiljön, säkerheten, avtal och schyssta villkor kan gömmas i entreprenadkedjorna så kommer våra arbetsplatser bli säkrare och bättre. Huvudentreprenörsansvaret är ett bra exempel på hur vi som arbetsmarknadens parter kan utveckla och modernisera våra avtal och stärka den svenska modellen. Huvudentreprenörsansvaret lyfts nu fram som lösningen för många branscher.
Det parlamentariska maktförhållandet är fortfarande knepigt och Sverige har aldrig tidigare haft en så blåbrun riksdag. I veckans partiledardebatt visar också de forna allianspartiernas ledare att de fortfarande blundar för den fria rörlighetens baksidor och avvisar förslag som kan råda bot på dem. SD är tredje största parti i riksdagen och har med all önskvärd tydlighet visat att de är ett högerparti. Med nyliberala och antifackliga partiledare som Annie Lööf och Jan Björklund är framtida blocköverskridande överenskommelser utöver de områden decemberöverenskommelsen berör svåra att se.
Arbetsmarknadsfrågorna är laddade. Byggnads och fackföreningsrörelsen har inte slagit sig till ro. Vi håller ögonen öppna och vi räknar med leverans. Sverige har inte råd att kompromissa bort viktiga åtgärder på svensk arbetsmarknad.
Johan Lindholm, Byggnads ordförande
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.