En tyst minut i dag klockan 12 handlar om att hedra alla som i sitt arbete fått sätta livet till. Regeringens neddragningar på Arbetsmiljöverket är ett slag i ansiktet på alla arbetare med tunga och riskfyllda jobb. Vi kräver mer, skriver Hans Tilly, ordförande Byggnads.
En tyst minut under Arbetsmiljödagen fredagen den 27 april handlar om att hedra alla som i sitt arbete fått sätta livet till, men även att sända en tanke till alla som skadas i sitt arbete eller på andra sätt blir utsatta eller åsidosatta.
Varannan byggnadsarbetare klarar på grund av dålig arbetsmiljö inte av att jobba till 65 år – samtidigt pratar Reinfeldt om att jobba till 75 år. Regeringens neddragningar på Arbetsmiljöverkets resurser är också ett slag i ansiktet på alla arbetare med tunga och riskfyllda jobb. På arbetsmiljödagen lämnar vi därför gamla arbetshandskar från byggnadsarbetare i hela Sverige till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.
Vi måste alla göra vad vi kan för att få stopp på olyckorna. Nu får det vara nog! Totalt har 111 personer omkommit på byggen under de senaste 10 åren, visar statistik som tidningen Byggnadsarbetaren tagit fram. Det dör i snitt en byggnadsarbetare i månaden i Sverige. Detta blundar regeringen för som dragit ner på Arbetsmiljöverkets resurser.
Arbetsmiljöverket visar på fler olyckor i byggbranschen i sin senaste rapport. Antalet anmälda olyckor med sjukfrånvaro har ökat med sju procent på ett år. 2011 var ett dåligt år för arbetsmiljön i byggbranschen: 213 stycken fler olyckor med sjukfrånvaro under 2011 jämfört med året innan.
Regeringens neddragning på Arbetsmiljöverkets resurser är en skam, istället visar Arbetsmiljöverkets rapport att arbetsmiljön måste prioriteras mer. Arbetsmiljöverket måste satsa mer på bevakning av fall- och rasrisker, damm, asbest och kemiska hälsorisker. Asbest är en fråga för allmänheten vid alla slags reparationer.
Att arbetsskadorna ökar i byggbranschen visar alltså behovet av att många fler arbetsmiljöfrämjande åtgärder måste till från byggbranschen och inte minst från regeringen. I avtalsförhandlingarna har vi fått med våra krav på arbetsmiljöcertifiering, vilket är ett viktigt steg i rätt riktning. Nu när arbetsmiljöfrågan kommer med mer tydligt i avtalet kan mer göras konkret och med kraft för liv och hälsa i byggbranschen.
Statsminister Fredrik Reinfeldt pratar om att jobba till 75 år. Men det borde vara självklart att förbättra arbetsmiljön innan man exempelvis genomför höjd pensionsålder. Viktigast är att få människor att åtminstone kunna jobba till 65 års ålder. Byggnadsarbetare utsätts för förslitning och stora risker i sitt yrkesliv.
För att få regeringen att reagera har ett lokalt initiativ tagits – Kasta handsken – som uppmanar alla byggjobbare i landet att skicka in sina uttjänta arbetshandskar till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.
Byggnadsarbetare kommer på arbetsmiljödagen fredagen den 27 april att uppvakta ministern på Arbetsmarknadsdepartementet och där lämna över gamla ihopsamlade handskar. Samma dag kommer en Tyst minut att hållas runt om i landet för att hedra alla byggnadsarbetare som fått sätta livet till. Att kasta handsken är vårt sätt att visa att mer måste göras för arbetsmiljön från regeringens sida.
Här är Byggnads arbetsmiljökrav på regeringen:
• Att Arbetsmiljöverket får ökade anslag så att de kan göra fler kvalificerade inspektioner på farliga arbetsplatser.
• Att alla får tillgång till en partsgemensam, kvalitetssäkrad branschhälsovård som arbetar med förebyggande arbetsmiljöarbete,
• Att Arbetslivsinstitutet, eller liknande myndighet, återinrättas för att bli en självklar del i utvecklingen av arbetsmiljöfrågorna.
• Att de sammanlagda medlen för arbetslivsforskning ökar kraftigt i volym
• Att ett beredningsorgan under regeringen, med företrädare från flera departement, myndigheter, forskning och arbetsmarknadens parter, inrättas med uppgift att överblicka och att ge regeringen tar ett beslut att inrätta ett samlat grepp kirng arbetslivsforskningen
• Den regionala skyddsombudsverksamheten är bra men det måste bli mer långsiktig gällande medelfördelningen. Skyddsombuden firar 100 år i år och den nytta de gör för arbetsmiljön måste förstärkas – inte försvagas.
• Arbetsmiljölagstiftningen får inte försvagas eller förenklas, exempelvis att undanta mindre företag.
• Att regeringen upprättar en nolltolerans mot dödsolyckor på arbetsplatser inom byggen och industrin.
Hans Tilly, förbundsordförande i Byggnads
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.