Ledare I Surahammar ingår SD och Centern i samma styre. Resultatet har blivit mindre pengar till skola och förskola. Förhoppningsvis förblir detta ett undantag i svensk politik.
Sverigedemokraterna sitter med i ledningen i sex av landets kommuner:Staffanstorp, Bjuv, Hörby, Svalöv, Sölvesborg och Surahammar. I samma kommuner deltar också Moderaterna i styret. Genomgående har M satt prägel på den ekonomiska politiken. SD har å sin sida ofta satt stora avtryck inom kulturpolitiken. Det har varit särskilt tydligt i Sölvesborg och Hörby.
Surahammar i Västmanland utgör en kategori för sig. Där skedde maktskiftet i juni 2021, det vill säga knappt ett år före valet. Orsaken var att Centern bytte sida. Nu styrs kommunen av M, KD, L, C och SD. Det gör Surahammar till den enda kommun i landet där C styr tillsammans med SD.
Den konkreta skiljelinjen i kommunpolitiken har hittills handlat om något annat
Centern hade kunnat tvinga fram ett maktskifte utan att själv ingå i den nya ledningen, men ville vara en del av makten. Ännu mer överraskande är att C i Surahammar nu går till val på att fortsätta styra tillsammans med SD och de tidigare allianspartierna. Centerns riksledning har tagit de lokala partiföreträdarna i örat, utan resultat.
Fram till 2021 styrde Socialdemokraterna kommunen tillsammans med Vänsterpartiet och Centern (MP saknar mandat). Det gnisslade i samarbetet mellan S och C. Centern drev på för att privatisera allmännyttan, något som S och V sade nej till. En märklig detalj är att C nu plötsligt har släppt kravet på utförsäljning av allmännyttan.
I likhet med Hörby, där SD och M har makten, har det nya styret i Surahammar präglats av svågerpolitik. Ganska snart efter maktövertagandet utsågs en tidigare politisk moderatföreträdare i personalutskottet till ny kommunchef. Även andra förändringar har fått medborgarna att höja på ögonbrynen. I kommunens strategiska program försvann hänvisningarna till FN:s globala mål och Agenda 2030, en kursändring som fick grönt ljus även av L och C. Annars har kulturkriget ännu inte kommit till Surahammar. SD duckar och har inte tagit strid i typiska SD-frågor.
Den konkreta skiljelinjen i kommunpolitiken har hittills handlat om något annat, nämligen om hur mycket pengar som ska satsas på kommunens skolor och förskolor. S och V vill tillföra ytterligare sju miljoner kronor, en betydande summa i en kommun med drygt 10 000 invånare. Liberalerna, som i andra sammanhang brukar hävda att de värnar skolan, hade kunnat byta sida och rädda pengarna till skolan. I stället har deslutit upp bakom SD. Det har dock knappast lett till ökat väljarstöd. Liberalerna kommer att ställa upp i kommunfullmäktigevalet i höst, men som det ser ut nu med en blank lista utan kandidater.
Att SD hittills legat lågt säger inte mycket om hur partiet kommer att agera framöver. Den socialdemokratiske oppositionsledaren Chris Marlowe är djupt oroad och menar att SD:s strategi i kommunen är att försöka ”normalisera” extrema åsikter. I den strävan har SD fått stöd av blåögda allianspartier, inklusive Centern. Vi kan bara hoppas att Surahammar fortsätter att vara ett undantag i svensk politik.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.