Kan C enas om ett fortsatt avståndstagande mot SD, eller blir antirasisterna och miljövännerna överkörda? 

När Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok under måndagen kallade till presskonferens var det inte för att uppmärksamma årsdagen för Rysslands invasion av Ukraina, Trumps attacker mot Europa eller det tyska valresultatet. Istället blev det ett kort uttalande där han meddelade att han avgår som partiledare efter bara två år på posten. Han lämnade sedan presskonferensen utan att svara på några frågor från journalisterna.

C har länge profilerat sig som det parti som tydligast försökt ta avstånd från Sverigedemokraterna

Beskedet kom inte helt oväntat. Förtroendesiffrorna och Demiroks relativa okändhet har talat emot honom under hela hans tid som partiledare. Ännu så sent som i januari var det bara 7 procent av de tillfrågade som ansåg att de har ganska eller mycket stort förtroende för Demirok, vilket var lägst av alla partiledare (TV4/Novus).

Vad som händer nu återstår att se. På pressträffen pratade Demirok om att hans efterträdare måste ena partiet och staka ut en tydlig riktning för hur Centerpartiet ska få genomslag för sin politik.

C har länge profilerat sig som det parti som tydligast försökt ta avstånd från Sverigedemokraterna och den anti-pluralistiska politik de för.

I ett försök att framstå som ett sunt mittenparti har detta samtidigt krävt att man gör samma avståndstagande mot Vänsterpartiet. När Demirok i höstas drev igenom linjen att Magdalena Andersson är Centerns statsministerkandidat utan att först förankra det, började kritikerna göra sig hörda. Studentförbundet vill ha SD-samarbete och ungdomsförbundets ordförande krävde Demiroks avgång, vilket dock ledde till hennes egen sorti.

Centerns kommande vägval är viktigt för hela Sverige. Det är två riksdagsmandat som gör att Sverige springer i fel riktning på område efter område. Tidöregeringen driver ett politiskt projekt som är inhumant, folkbildningsfientligt, en klimatmässig katastrof och som bara gynnar de rika. Om två riksdagsledamöter tog sitt förnuft och samvete till fånga skulle utvecklingen kunna vändas över en natt. Hoppar C in i Tidögänget kan riktningen cementeras för lång tid framöver.

En sådan omläggning av något som fram tills nu beskrivits som en avgörande värderingsfråga skulle också kunna leda till att Centern åker ur riksdagen. Vad ska väljarna göra med ännu ett liberalt parti som blivit stödtrupp åt den nykonservativa högerflanken?

Men det finns goda möjligheter för ett annat Sverige efter nästa års val, om Centerpartiet orkar hålla fast vid sina ideal. Det gemensamma utspelet med Socialdemokraterna om att EU måste låna upp pengar för upprustning kändes som ett steg i den riktningen. Men kanske var det just det som gjorde att det blev för mycket för andra i partiledningen?

Ska ett samarbete mellan S och C fungera måste förstås Socialdemokraterna släppa igenom en del Centerpolitik. Men det borde inte vara omöjligt, många småföretagare har betydligt mer gemensamt med anställda arbetare än den rika elit som Moderaterna gynnar med sin skattepolitik.

Väljer man istället att gå Tidövägen ser både Sveriges och Centerpartiets framtid mörk ut.