För tidigare partiordföranden finns en oskriven hedersregel: Yttra dig inte om din efterträdares politik. Men Göran Persson har ingen heder och för honom har regler alltid varit till för att överträdas. Hans senaste bedrift är när han i en intervju i förra veckan i Sydsvenskan förklarade att det är fel av Sahlin och de rödgröna att vilja "försämra jobbskatteavdraget". Persson säger sig tro att inga skatter behöver höjas, för Sveriges ekonomi är god, det har finansminister Anders Borg sagt.
Den gamle partiordföranden tycks inte ha förstått att Borgs senaste "prognos" om en budget i balans 2012 och överskott 2013 är rent önsketänkandet. Ingen av kvinna född kan veta ett smack om Sveriges ekonomi om två-tre år, eftersom bostadsbubblan här hemma är färdig att spricka och några grannländer och ett par länder i södra Europa är hårsmånen från statsbankrutt.
I skattefrågan avslöjar Göran Persson en liknande naivitet, som bara överträffas av Dagens Nyheter ledarsida som häromdagen skrev att regeringen Reinfeldt har "visat att det inte finns någon automatik mellan skatteuttag och kvalitet i offentlig sektor". Naivt, därför alla kan mest varje dag se hjärtskärande exempel på kvalitetsproblem i offentlig sektor, där man kan misstänka att brist på ekonomiska resurser kan spela en roll:
– Tågförseningarna, främst på grund av för liten spårkapacitet.
– Pojken med fem-sex svåra krampattacker varje dag som fråntagits sin personliga assistent av Försäkringskassan.
– Vilken standard kommer sjukvården i avfolkningslänen att få, när sjukhuset i Sundsvall ska avskeda 700, Örnsköldsvik sedan tagit bort 300 tjänster, samtidigt som landstinget i Skåne har miljonöverskott?
Persson kallar i intervjun i Sydsvenskan försämringarna av a-kassan för en "praktmiss" av regeringen. Men han verkar ha glömt att kassorna plundrades på en miljard för att Borg skulle kunna sjösätta det första jobbskatteavdraget. Vilket betyder att varje försök att återställa a-kassan måste rymma någon form av skattehöjning, även om det inte blir populärt.
Högeralliansen spekulerar i att i höst skrämma väljarna med en rödgrön skattechock. Samtidigt har det aldrig varit lättare än i dag att pedagogiskt visa väljarna sambandet mellan skattesänkningar och revorna i välfärden.
Nu är naturligtvis inte skattehöjningar någon universallösning. Ett helt batteri av olika försök att öka de offentliga intäkterna måste prövas. Därför är Arena Idés och Timbros gemensamma kommission för välfärdens framtida finansiering en välkommen öppning i debatten.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.