Från borgerligt håll hävdas att vänstern inte har förslag kring flyktingmottagande och inkludering. Det är hög tid att avliva den myten.
Vänsterpartiet vill se en debatt om hur vi förbättrar flyktingmottagandet för de som söker sig hit. En stark generell välfärd kombinerad med konkreta förbättringar av flyktingmottagandet är förutsättningen för att leda bort debatten från att handla om huruvida vi ska ge människor skydd till att i stället handla om hur vi gör det på bästa sätt.
Högerns avfärdande av generella välfärdslösningar och större statligt ansvar i mottagandet skapar myten om att det inte finns förslag som kan förbättra mottagande och etablering. Det är dags att krossa den myten.
I kölvattnet av anpassningen till SD förändras debatten om flyktingmottagande. Den nya debatten om flyktingmottagning skiljer ut sig från hur andra saker debatteras. Vi diskuterar normalt inte OM vi ska ha en fungerande skola eller äldreomsorg – utan HUR.
Men när det rör just flyktingpolitiken är det numera legitimt för SD och delar av borgerligheten att fundera på OM vi ska neka flera skyddsbehövande trygghet. De liberala ledarsidorna eldar dagligen på. För Vänsterpartiet kommer den frågeställningen aldrig vara godtagbar.
Bostadsbrist, arbetslöshet, dåliga skolor och usel äldreomsorg är problem som arbetarrörelsen har tacklat förr. Vi löste dem genom att bygga en välfärdsstat med möjlighet till bostad, utbildning och arbete, rätt till trygghet för arbetslösa och sjuka och omsorg om barn och gamla. Då som nu var högern emot vår strävan.
Lösningarna ser inte annorlunda ut i dag bara för att några av oss som behöver dessa saker nu heter Ibrahim, Said eller Dusic.
Visst står vi just nu inför utmaningar. Inte sedan andra världskriget har lika många människor varit på flykt.
Av femtio miljoner på flykt kom en procent till Europa förra året. Det motsvarar en promille av EU:s befolkning. Av dessa fick 33 500 asyl i Sverige. Den fruktansvärda situationen i framför allt Syrien och Irak kommer att fortsätta driva människor på flykt och Migrationsverket bedömer att vi står inför fortsatt högt mottagande även kommande år.
Vänsterpartiet står beredda med lösningar på hur vi ska skapa ett välfungerande flyktingmottagande och en politik för rättvisa och jämlikhet som omfattar alla, oavsett om du är född i Arvika eller Aleppo.
Därför har vi följande konkreta förslag:
- Alla kommuner ska vara skyldiga enligt lag att ta emot nyanlända. Precis som en kommun inte kan välja bort skola eller äldreomsorg ska den inte kunna välja bort flyktingmottagande. Det är ett gemensamt ansvar som ska delas av oss alla.
- Staten ska ansvara för planering och genomförande av mottagandet – det är uppenbart att det inte fungerar att lämna över detta till marknadens Bert Karlssons. Det är dåligt och dyrt. I den rödgröna budgeten drev Vänsterpartiet därför igenom att Migrationsverket ska förfoga över flera egna anläggningsboenden, även modulboenden. Det ska vara möjligt för kommunerna att i god tid veta var boenden kommer finnas för att kunna planera för ett bra mottagande.
- Språkundervisning från första dagen för asylsökande, förbättrad och anpassad SFI, utbyggda kompletteringsutbildningar och validering för att snabbt ta till vara eller komplettera nyanländas kunskaper.
- Kommunerna ska ha det samlade ansvaret för etablering för nyanlända med tillräcklig statlig finansiering. Det kostsamma och ineffektiva systemet med etableringslotsar slopas. För att mottagandet ska ha samma kvalitet överallt behöver kommunernas skyldigheter kring etableringen förtydligas. Vänsterpartiet återkommer med förslag på detta.
Ett lyckat mottagande förutsätter en stark generell välfärd av hög kvalitet som kan ge individen det stöd som behövs för etablering. För oss kommer frågan aldrig vara om vi ska ge skydd åt de som behöver det – utan hur vi gör det på bästa sätt. Vi välkomnar övriga partier i den debatten.
Christina Höj Larsen, talesperson migration och inkludering (V)
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.