ledare Att hantera en pandemi är en komplex uppgift som kräver sakkunskap. Därför är det olyckligt när opinionsbildare vill väcka misstro mot svenska myndigheter och tycker sig veta bättre om hur krisen bör hanteras.

Katrin Zytomierska har hittat ett botemedel mot corona: en svindyr fiskolja som hon producerat och nu säljer till sina följare. Hon har dessutom sammanställt och analyserat läget och dragit slutsatsen att Sverige gör allt fel. Patrik Sjöberg är en annan kändis med hybris. »Smittskyddsinstitutet« (han tänker förmodligen på Folkhälsomyndigheten) anser han inte är tillräckligt pålästa och folk får helt enkelt själva bestämma om coronaviruset är farligt eller inte. 

Men kanske mer bekymmersamt är när denna tvärsäkerhet kommer från från Sveriges största morgontidning. Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski sågar Sveriges coronahantering och menar att han har följt den internationella epidemiologiska debatten sedan januari och kommer med det ena tvärsäkra påståendet efter det andra. Det stärker i och för sig bara min tes om att Wolodarski egentligen skäms för att han lät sitt DN-tåg köra rakt in i coronaland i februari.

Det handlar inte om att man inte får kritisera eller ifrågasätta, men då ska man verkligen ha på fötter. Att sprida panik och desinformation är farligare än själva viruset. Det finns få saker som tyder på att Sverige gör fel. Tvärtom verkar Sverige göra som man ska: sätta in åtgärder i rätt läge, eftersom för hårt och för tidigt kan vara skadligt ur både smittspridnings- och samhällssynpunkt. Och uppmana till att vi solidariskt ska ta hand om varandra och skydda de mest utsatta. 

Men tvärsäker kan ingen vara, vilket också experter påpekar, varför det blir orimligt att tro att andra länders krishantering skulle vara bättre. Vi som är vana att ha åsikter om precis allt behöver också veta när vår kompetens är begränsad. Jag vill inte ha folk som känner och tycker saker om corona, jag vill ha människor som kan någonting.

Få kan väl på riktigt vilja ha skattesänkningar, mer privatiseringar och nedskärningar efter detta?

 

Att hantera pandemier är extremt komplext och kräver sin sakkunskap. Man kan inte vara annat än imponerad över regeringen och ansvariga myndigheter som dagligen presenterar nödvändiga åtgärder och gör sitt yttersta för att minska smittspridning och hålla samhället fungerande. Vi ska vara glada att det är Anders Tegnell och Stefan Löfven som står där, och inte exempelvis Jimmie Åkesson. För första gången på väldigt länge är Åkesson inte inbjuden till Agendastudion för att ge sin syn på saken. Sverigedemokraterna känns plötsligt irrelevanta. 

Kanske har coronaviruset fått oss att diskutera vilket samhälle vi faktiskt vill ha. Begreppet solidaritet är helt plötsligt på allas läppar. Även om coronaviruset för de flesta grupper inte är särskilt farligt, finns det många riskgrupper där covid-19 är livshotande. Då måste vi gemensamt ta hand om varandra och se till att “platta ut kurvan”.  

Ingen ropar heller efter privatiseringar och de mest privatiseringsivriga skriker nu efter staten. I Spanien förstatligas exempelvis all privat sjukvård. Kanske är decennier av nedskärningar, nyliberalism och new public management äntligen över? Få kan väl på riktigt vilja ha skattesänkningar, mer privatiseringar och nedskärningar efter detta? 

Coronakrisen har paradoxalt nog gjort det uppenbart varför välfärd och allmän sjukvård är det enda rätta och USA blir återigen ett skräckexempel där människor blir helt lämnade åt sitt öde. Och kanske är det så att vi i trygga Sverige har fått en liten glimt av hur det är att vara riktigt utsatt? 

Så sammanfattningsvis: tvätta händerna, håll er hemma ni som kan, sprid inte desinformation och lyssna hellre på Tegnell än Zytomierska.