Coronaviruset har letat sig in i avtalsrörelsen. och det kan vara skäl att behålla den, menar Jim Svensk Larm. (Bild: Pixabay)

Gästkrönika Nu har corona tagit plats i avtalsrörelsen. Låt viruset stanna där och gör något bra av det, menar Jim Svensk Larm.

Världen kraftsamlar mot coronaviruset. Dess spridning får påverkan på såväl EU-parlamentet som flygtrafiken. Ekonomin kommer ta skada. Magdalena Andersson säger att svensk BNP-tillväxt beräknas bli 0.3 procentenheter svagare på grund av virusutbrottet. Januaripartierna går tillsammans ut och föreslår ändringar i det system om korttidsarbete som funnits sedan tidigare. Nu blir det möjligt att ändra villkoren i enskilda företag eller branscher som får tillfälliga kriser på grund av omvärldshändelser. Så som coronaviruset.

För att skydda de anställda ifrån att bli uppsagda vid en eventuell kris är det här bra. Vi såg hur det under finanskrisen var stora skillnader mellan olika länder gällande hur många jobb som försvann. Sverige tappade då exempelvis fler jobb än Tyskland. Nu hoppas januaripartierna att detta ska hjälpa svenska företag från att behöva säga upp personer. Och istället gå ner i arbetstid och få del av lönen betald av staten.
Det kan så klart få påverkan på lönebildningen om staten går in och subventionerar korttidsarbete i för stor utsträckning. Men redan nu ser corona ut att påverka lönesättningen på ett annat sätt.

Nu ser de sin chans att hålla ner lönenivåerna genom att spela på oron.

Kollektivavtalen förhandlas nämligen för fullt. Om mindre än en månad går första avtalet ut. Och nu vill teknikföretagen hålla nere nivån i avtalet. Deras förhandlingschef Tomas Undin menar att avtalet behöver vara kort och på en låg nivå, på grund av coronavirusets påverkan på världskonjunkturen. Viruset pressar alltså ner arbetsgivarnas betalningsvilja. Men frågan är vad som skulle få dem att säga något annat. För även när industrin går på högvarv, när det investeras för fullt, även då verkar arbetsgivarna vilja hålla ner betalningsviljan. Arbetsgivare kommer aldrig vilja betala mer för arbetet än vad de tvingas till. Och nu ser de sin chans att hålla ner lönenivåerna genom att spela på oron.

Men IF Metall ser inte att corona ska påverka löneökningarna. Avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä menar att det som påverkar svenska företag också påverkar utländska företag. Och därför ska det inte påverka lönekraven. Han har så klart rätt. Svensk industri påverkas inte hårdare än någon annan. Speciellt inte när systemet för korttidsarbete reformeras om så det omfattar fler områden.

Däremot tror jag att IF Metall ska försöka hålla kvar corona i förhandlingarna. Men av en helt annan anledning. Karensavdrag.

Den gamla karensdagen som häromåret ersattes av ett karensavdrag kan ju nu tas upp i förhandlingarna. Speciellt i en tid när många företag ber anställda jobba hemifrån. Skolor ber elever stanna hemma. Då är det dags att fråga teknikföretagarna hur de vill hjälpa till att hålla viruset borta från sina arbetsplatser.

Och det finns goda argument för arbetsgivarna att fundera igenom det. Kostnaden för sjuknärvaro är dyrare än sjukfrånvaro visar en studie från Högskolan i Gävle. Därför bör de fundera på om de vill investera i en lägre sjuknärvaro. Förslagsvis genom att ersätta karensavdraget för sin personal. För vad händer om en person kommer till arbetet och smittar hela arbetsplatsen?

 

Jim Svensk Larm är fritidspolitiker för (S) som jobbar inom pappersindustrin och går Aftonbladets ledarskribentsutbildning.