Regeringen har misskött cyberfrågorna så illa att det borde tillsättas en kriskommission liknande den som utsågs efter tsunamin, skriver Maria Ferm, IT-politisk talesperson för Miljöpartiet de gröna.
Utrikesminister Carl Bildt var snabb med att avfärda de nya uppgifterna. I fredags twittrade utrikesministern: “Föga sensationer i detta, om än felaktig beskrivning av process för godkännande av inriktning av inhämtning i FRA-lagen“. Och: “Vår verksamhet sker med svensk utgångspunkt, i vårt intresse och efter svensk lag. Men självfallet finns samarbete”.
Till norska TV2 sa Bildt häromdagen att han själv är restriktiv med sitt telefonanvändande. ”Men det är inte amerikansk avlyssning jag fruktar, utan andra som – mycket aggressivt – använder avlyssning för att få fram information”
Enligt en artikel i Sydsvenskan 2 juli säger representanter från FRA och Säpo att amerikanska NSA riktar sitt spionage även mot Sverige i form av signalspaning, dataintrång och avlyssning. FRA, Säpo och Must (Militärens underrättelsetjänst) har på grund av den ökande avlyssningen mot svensk skyddsvärd information, ett projekt som man kallar för “Nationell samverkan till skydd mot allvarliga IT-hot” (NSIT).
Varför hänvisar inte Reinfeldt och Bildt till detta arbete istället för att lägga så mycket tid och kraft på att bortförklara NSA:s avlyssning? Vad är det för skillnad om det är NSA eller Kina och Ryssland som stjäl svensk företagsinformation eller regeringsinformation? Att inte agera när brottslighet sker gränsar till grov försumlighet.
Kanske beror regeringens tystnad och ovilja att kritisera USA:s massövervakning på att Sverige via FRA är mer insyltade i NSA:s och GCHQ:s övervakning än vad som hittills är känt. En annan förklaring kan vara att regeringen har en så dålig organisation kring cyberfrågorna att den helt enkelt inte ser helheten. Carl Bildt vill att vi ska lugna oss när han twittrat och sagt att allt har gått lagligt till och att verksamheten är övervakad av kontrollmyndigheter. Det är knappast någon överdrift att påstå att regeringen har hanterat den här frågan mycket dåligt.
Regeringen har misskött cyberfrågorna så illa att det borde tillsättas en kriskommission liknande den som utsågs efter tsunamin. I dag är det en rad myndigheter som hanterar cyberfrågorna, men ingen som har ett helhetsansvar. Det finns heller inte någon enskild minister som har huvudansvar. Så kan vi naturligtvis inte ha det.
Miljöpartiet har tidigare föreslagit att FRA-lagen bör rivas upp. Det kravet står vi fast vid. Det finns ingenting i regeringens hantering av frågan som inger förtroende. Det behövs starkare lagar och ännu bättre kontrollorgan. Vi riskerar att offra de grundläggande rättigheter som är själva förutsättningen för den fria demokrati som övervakningslagarna är tänkta att skydda. Det måste ändras!
Maria Ferm, it-politisk talesperson, Miljöpartiet de gröna
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.