Debatt Björn Gillström svarar på debattartikel i Dagens Arena om narkotikapolitiken.
Jag erkänner det viktiga arbete som många nordiska aktörer gör för att minska skadorna av narkotikabruk och ge stöd till dem som är beroende. Att sätta folkhälsan i fokus är viktigt, men för att möta de faktiska utmaningarna på ett effektivt sätt, måste vi också omvärdera våra metoder.
I artikeln i Dagens Arena nämns att legalisering av cannabis inte har uppnått de förväntade resultaten, vilket stämmer i vissa fall. Men dessa negativa effekter borde inte hindra oss från att utvärdera hela systemet och justera våra tillvägagångssätt.
En sådan marknad skulle kunna generera skatteintäkter
Flera delstater har haft positiva resultat från legalisering, såsom Kanada, där legaliseringen lett till minskad cannabisrelaterad brottslighet och ett mer kontrollerat system. Forskning visar också att legalisering minskar stigmatiseringen av brukare, vilket gör det lättare att erbjuda stöd och vård.
En annan viktig aspekt är den ekonomiska vinsten från en legal cannabisindustri. En sådan marknad skulle kunna generera skatteintäkter som kan användas för förebyggande arbete och vård, liknande den modell vi ser för alkoholförsäljning. Att hålla kommersiella intressen borta från folkhälsopolitiken är viktigt, men vi bör skapa regleringar för ett hållbart och säkert system, snarare än att förbjuda cannabis helt.
De flesta cannabisbrukare är inte missbrukare. Att kriminalisera dessa individer leder till allvarliga sociala och ekonomiska konsekvenser, såsom jobbförlust och försämrade livsvillkor. En straffrättslig åtgärd bör riktas mot dem som har ett beroende, inte de som använder cannabis sporadiskt.
För att nå verklig förändring behöver vi fokusera på att erbjuda en säker och kontrollerad marknad, samtidigt som vi satsar på evidensbaserad behandling och förebyggande åtgärder. Sverige och de nordiska länderna bör ta lärdom av erfarenheterna från länder som har legaliserat cannabis på ett kontrollerat sätt och utveckla en narkotikapolitik som är både effektiv och human.
Det är dags att Sverige utvecklar en narkotikapolitik som inte bara bygger på förbud, utan på en förståelse för de komplexa och individuella problem som ligger bakom drogbruk. Förändring är nödvändig och möjlig om vi vågar tänka nytt och lyssna på erfarenheterna från andra länder.
Björn Gillström
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.