Socialdemokratin i Sverige måste redan nu ta varning av sitt danska systerpartis misslyckande, skriver Daniel Johansson, S-studenter.
Ännu är det långt till valet, men allt tyder på att det blir Miljöpartiet som kommer att avgöra vem som får bilda regering. Det kan få avgörande konsekvenser. Det svenska opinionsläget liknar i själva verket det som råder i det danska folketinget. Där regerar sedan 2011 en mittenvänsterkoalition med socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt som statsminister. Hon har nyligen fått se sitt partis opinionsstöd sjunka till 16 procent. Socialdemokratin i Sverige måste redan nu ta varning av sitt danska systerpartis misslyckande. Men vad är det som gått så fel?
Det är september 2011 och val i Danmark. Efter en valrörelse, som till skillnad från de tre närmast föregående handlar om klassiska höger-vänsterfrågor, vinner vänsterblocket, medan främlingsfientliga Dansk Folkeparti för första gången någonsin tappar väljare.
Helle Thorning-Schmidt kallar till regeringsförhandling. Som väntat bjuder hon in Socialistisk Folkeparti (SF) och Radikale Venstre (RV), en blandning av Miljöpartiet och Folkpartiet.
Överläggningarna blir tuffa. Radikale Venstre har en parlamentarisk nyckelroll, och det vet partiet att utnyttja. Man förhandlar bort viktiga punkter i det program Socialdemokraterna och Socialistisk Folkeparti gemensamt har föreslagit och tvingar i stället fram en ekonomisk politik som till förvillelse liknar den svenska alliansregeringens. Det handlar om sänkt inkomstskatt och att försämringar i socialförsäkringarna behålls – något som innebär höjd pensionsålder och ett avskaffande av ”efterlönen” som gav vissa möjligheter att gå i förtidspension och som mest utnyttjades av löntagare inom LO-kollektivet.
I februari 2012 driver Radikale Venstre igenom en försämring av förtidspensionerna, viss sänkning av a-kassan, samt besparingar i lönebidragssystemet som hjälpt personer med nedsatt arbetsförmåga till jobb. Efter att förslagen presenterats får Socialdemokraterna sin dittills lägsta siffra någonsin i en opinionsmätning, cirka 20 procent.
Nyligen har regeringen lagt fram ett ”tillväxtförslag” om sänkt uppräkning av stöd till kommunerna, sänkning av socialbidragen och ersättningen till dem som läser vuxenutbildningar. Syftet är att finansiera en sänkning av bolagsskatten.
I de senaste mätningarna får nu Socialdemokraterna 15–16 procent, en hårsmån mer än Dansk Folkeparti. Totalt har regeringen tappat 14 procentenheter jämfört med valet 2011. Noterbart är att Radikale Venstre ligger kvar på samma nivå som då. Det är S och SF som står för förlusterna, sannolikt mot bakgrund av den svekdebatt partierna har utsatts för. De lovade att riva upp väsentliga delar av den borgerliga regeringens åtstramningar och satsa på progressiv närings-, utbildnings- och välfärdspolitik.
Sammantaget pekar detta på faran för svensk socialdemokrati att efter valet 2014 sätta sig i en regering med ett mittenorienterat parti som får ett oproportionerligt stort inflytande och använder det för att cementera en borgerlig politik. I Danmark har det handlat om Radikale Venstre; i Sverige kan det bli Miljöpartiet. Vi har vi nyligen sett hur de gröna accepterat alliansregeringens fiaskoartade nedsättning av arbetsgivaravgifter och krogmomsen.
Min uppmaning till Stefan Löfven och Magdalena Andersson blir alltså: Stå på er, inför valrörelsen och under eventuella regeringsförhandlingar efter valet 2014.
Låt inte Miljöpartiet, eller något annat mittenparti, diktera den ekonomiska politiken!
Daniel Johansson, förbundsstyrelseledamot i S-studenter.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.