debatt I en värld där mäns våld är ett av våra absolut största samhällsproblem är det en stor utmaning att få fler män att förstå att feminismen är lösningen på många av deras problem, inte orsaken till dem, skriver Alán Ali ordförande i organisationen MÄN.
Idag är det internationella mansdagen, en dag instiftad för att lyfta fokus på mäns hälsa. Vi vill idag lyfta ett av de största hälsoproblemen i världen – nämligen mäns våld. Mäns våld mot sig själva, mot andra män och mot kvinnor och icke-binära.
Manligheten har varit uppe för diskussion den senaste tiden. Inte minst i samband med Jordan B Petersons uppmärksammande besök i Sverige. Gemensamt för flera av dem som pratar manlighet idag är ett avståndstagande från feminismen som de påstår är ute efter män.
I sociala mediers kommentarsfält får vi höra att vi feminister målar upp skräckbilder av vad män är, och att vi borde låta män få vara män.
Det här är allvarligt. I en värld där mäns våld är ett av våra absolut största samhällsproblem är det en stor utmaning att få fler män att förstå att feminismen är lösningen på många av deras problem, inte orsaken till dem.
Antifeministerna säger »boys will be boys« när pojkar beter sig illa. Vi feminister tror bättre om män. Vi vet att män kan vara omsorgsfulla, kärleksfulla och modiga nog att stå upp mot sexism och rasism.
Ändå är det feministerna som anklagas för att vara »emot män«. Den feministiska rörelsen, däribland kvinnojoursrörelsen, kämpar för att alla barn ska få växa upp utan mäns våld i hemmet.
Det innefattar även de tusentals pojkar som lever i våldsamma hem. Vi vet även att killar och män som upplevt våld i hemmet som barn löper betydligt större risk att själva använda våld eller hamna i kriminalitet och missbruk senare i livet. Ändå anklagas de som kämpar för minskat våld för att vara emot män?
Män står för majoriteten av allt våld. Det säger vi inte för att skuldbelägga, utan för att vi ska kunna ta gemensamt ansvar och göra något åt det. Män behöver engagera sig mot mäns våld, inte bara för kvinnors skull utan även för sin egen.
Det är nämligen samma mekanismer och destruktiva normer kring maskulinitet som ligger bakom mäns våld mot kvinnor, mot andra män och mot sig själva. En tredjedel av alla flickor och en fjärdedel av alla killar har upplevt någon form av allvarligt eller upprepat våld innan sin 18-årsdag. Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland killar och män 15-44 år. Det här kan vi förändra – tillsammans.
Vi tror på en rörelse som låter män vara både modiga och sårbara.
Efter att #metoo visade den enorma omfattningen av mäns våld har vi mött hundratals män som både vill förändras själva och förändra samhället.
Vi reser nu runt i Sverige med vår samtalsmetod som går ut på att män får lyssna på andra mäns erfarenheter. Responsen har varit otroligt positiv.
Männen som kommer till våra #eftermetoo-träffar säger att destruktiva mansideal får dem att må dåligt. De vill ta ställning mot sexism och vara goda förebilder för varandra. De är trötta på mäns våld och trötta på att inte ha djupa relationer med andra män.
De söker efter forum att diskutera mansrollen med andra män, och de vill ha ett samhälle där män kan uttrycka alla slags känslor utan att känna skam.
Vi tror på en rörelse som låter män vara både modiga och sårbara. Modiga nog att stå upp i ett rum när andra män är sexistiska och rasistiska. Modiga nog att stå upp för demokrati, jämställdhet och mot rasism. Sårbara och känslosamma i de trygga rum för samtal mellan män som är en helt central del av vår verksamhet.
Män – ni är viktiga. Ni behövs i feminismen. Ni behövs för att stå upp mot sexism i fikarummen, ni behövs som röster för en mer jämställd värld. Vi har ett gemensamt ansvar att stoppa mäns våld.
Ta första steget i dag på internationella mansdagen och engagera dig. Tillsammans förändrar vi manlighet!
Alán Ali är ordförande i organisationen MÄN
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.