Det amerikanska läkemedelsverket ber amerikanerna att skärpa sig.

Söndagskrönikan Det finns inga bevis för att avmaskningsmedlet ivermektin har någon effekt mot covid-19. Men preparatet lockar många av de runt 30 procent av amerikanerna som fortfarande inte vaccinerat sig, skriver Jonas Cullberg.

Var tid har sina preparat. Det amerikanska 1960-talet präglades av LSD och 1980-talet av kokain. 2020-talet har inletts med ett omåttligt sug efter parasitläkemedel för hästar. På djurfoderbutiken ATV&V Tack and Feed i Las Vegas har efterfrågan varit så stor att ägaren Shelly Smith kände sig tvungen att sätta upp en skylt med texten: ”Ivermektin säljs bara till hästägare. Du måste visa upp en bild på dig tillsammans med din häst.”

Smith hade noterat en kraftig ökning av försäljningen av hästläkemedlet de senaste månaderna. Hon fick sina misstankar om att vissa köpare själva trycker i sig preparatet bekräftade av en äldre man som besökte butiken. ”Han sa att den enda bieffekten är att han inte kan se någonting på morgnarna”, berättade Shelly Smith för en lokal tv-kanal i Las Vegas.

Det finns en form av ivermektin som är godkänd för människor, framförallt avsedd för tropiska parasitsjukdomar. När den sålt slut på apoteken har folk börjat köpa hästversionen – i krämform med äppelsmak – i stället. Resultatet har blivit att giftinformationscentraler blir nedringda av folk som tagit hästdoser av preparatet och upplever bieffekter som svimningar, muskelkramper och hallucinationer.

Efterfrågan lär inte minska av att USA:s populäraste podcastvärd gick ut med att han drabbats av corona och försöker mota sjukdomen med ivermektin.

Bakgrunden till köprushen är det kulturkrig om coronapandemin som rasat sedan den bröt ut i USA.

Etablerad vetenskap och forskning ses av många som en vänsterkonspiration. Oprövade kurer har dykt upp som alternativ coronabehandling. Det började med att Donald Trump under sin tid som president hävdade att malariamedicinen hydroxiklorokin var lösningen på pandemin. Den fick aldrig riktigt fäste och under året har i stället ivermektin lyfts fram som den nya mirakelmedicinen inom antivaccinationsgrupper.

Fox News-profiler och vaccinationsskeptiker som Laura Ingraham och Tucker Carlson har spritt konspirationsteorier om att anledningen till att ivermektin inte rekommenderas som coronabehandling är att det är för billigt och att det konkurrerar med vaccinen. Trump-vänliga kongressledamöter har hyllat preparatet. Efterfrågan lär inte minska av att USA:s populäraste podcastvärd, Joe Rogan, i veckan gick ut med att han drabbats av corona och att han försöker mota sjukdomen med ivermektin.

Det finns inga tillförlitliga bevis för att ivermektin har någon effekt mot covid-19. Men preparatet lockar många av de runt 30 procent av amerikanerna som fortfarande inte vaccinerat sig. Bland de mest inbitna vaccinskeptikerna finns väckelsekristna och konservativa, som även hör till Fox News kärntittare och därmed är mottagliga för kanalens lovsånger om hästavmaskningsmedlet.

USA:s läkemedelsverk FDA har bestämt avrått allmänheten från att använda ivermektin som covidbehandling. Nya tider kräver nya varningsbudskap. På 1980-talet spred presidentfrun Nancy Reagan sin antidrog-slogan ”Just say no”. I augusti kom FDA med en helt annan hälsning till det amerikanska folket: ”You are not a horse”.

 

Jonas Cullberg är journalist och författare. Han bor för närvarande i New York.