Att lagen omfattar alla är en självklar demokratisk princip. Men fungerar den? Knappast. Personer mitt i eller nära den politiska makten klarar sig ofta undan.
Men det verkar som att förhållandet håller på att förändras. Människorättsaktivister har börjat driva fall den juridiska vägen. Genom bland annat Internationella brottsmålsdomstolen och olika tribunaler mot krigsförbrytare har internationell rätt förvandlats från diplomatisk gest till möjlig realitet.
Nyligen ställde Israels tidigare utrikesminister Tzipi Livni in ett besök i London. Rättsaktivister hade lyckats få till stånd en arresteringsorder. Hon är misstänkt för krigsförbrytelser i samband med kriget mot Gaza.
I USA har rättsaktivister länge krävt att de som definierade principerna för tortyr i USA under Bush-administrationen måste ställas till svars. De som nämns är i första hand John Yoo och Jay Bybee på Justitiedepartementet samt Vita husets chefsjurist Alberto Gonzales.
Ett vanligt argument är att Barack Obama i stället bör stryka ett fett streck över alla de övergrepp som skett sedan 11 september 2001, ändra kurs och gå vidare. Men det räcker inte påpekade Kenneth Roth, chef för Human Rights Watch, i ett av vårens Foreign Affairs: "Förövarna måste straffas" för att på så vis "hindra framtida administrationer att upprepa brotten". Det är ett allmängiltigt argument för liknande rättsprocesser.
EU har beslutat om stöd till Grekland. Men borde de inte ha tillfogat ett villkor? En kommission för att utreda de grekiska regeringarnas fiffel, där jurister och experter på statsförvaltning frågar ut statstjänstemän och statsråd offentligt och under ed med befogenhet att rekommendera åtal.
På Island är nu bankdirektörer arresterade eller efterlysta och väntar långa fängelsestraff. Banken Kaupthing har avslöjats som kriminellt råtthål. Vad är skillnaden om förskingrarna suttit i statens ledning? Både Greklands och EU:s medborgare behöver få veta.
Biologen Richard Dawkins och författaren Christopher Hitchens filar just nu på en stämningsansökan mot påven. De menar att han är ytterst ansvarig för mäns övergrepp mot barn i katolska kyrkan och andra mäns mörkläggning av samma brott. Det kvalar in som brott mot mänskligheten. Om deras ansökan godtas av brittisk åklagarmyndighet tvingas påven ställa in sin resa till Storbritannien i september. Han blir sittande i Vatikanstaten.
Motståndet mot att ställa politiska skurkar till svars kommer inifrån de statsadministrativa systemen. När Gordon Brown fick veta att Livni inte vågade åka till London blev han rasande. Inte för att han själv riskerar åtal. Men för att politikens gamla invanda sätt att fungera ifrågasätts. Medborgarna har hittat ett nytt sätt att bända upp tidigare slutna rum och utkräva ansvar.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.