Ledare Det är inte otänkbart med upplopp i Sverige. 

Kravallerna i Storbritannien rasar vidare. Det började som stenkastning och upplopp i Southport, där tre barn dödats i ett vansinnesdåd. Ett rykte spreds om att dådet utförts av en asylsökande, när det i verkligheten var en 17-åring som fötts i England men med bakgrund i Rwanda.

Ryktet har senare spårats till ryska trollkonton och har uppenbarligen varit ett sätt att öka spänningarna och skapa oro i ett västland.

Sedan spred det sig över hela landet och under några timmar i helgen såg det nästan ut som under förspelet till stormningen av Kapitolium för några år sedan. Stenkastare och våldsverkare stod vid Downing Street, på väg mot premiärministerns bostad och arbetsplats, men motades undan av polis.

Det är förstås fullt tänkbart att sverigedemokrater och andra verksamma i den svenska extremhögerns verklighetsfrånvända filterbubblor skulle agera hejarklack

Upploppen förefaller på ytan inte vara samordnade på något traditionellt sätt, men som Anna-Lena Lodenius konstaterar i en intervju här i Dagens Arena är det i dag lätt att dra igång protester – och upplopp om laddningen och polariseringen är tillräckligt stor – genom sociala medier på nätet.

Helt uppenbart är att det som händer i Storbritannien inte sker spontant. Det är ingen slump att en del av de konton som spridit rykten och uppmanat till upplopp går att koppla till det förbjudna högerextremistiska English Defence League. Även den högerextreme populisten Nigel Farage, som efter många försök lyckades komma in i parlamentet i valet nu i somras, har spridit uppgifter om att polisen försökt dölja något om det brutala knivdådet i Southport. Det enda polisen gjorde var att ta hänsyn till att förövaren var så ung och därför höll identiteten hemlig under en kort tid.

Men exemplet med Farage visar något viktigare.

Den här sortens aktioner och upplopp har en tendens att sprida sig. Över hela Europa följs utvecklingen i Storbritannien just nu noga av högerextrema och fascistiska grupper. Fungerar metoden? Kan vi starta upplopp när något händer, påeldade av falsk information och propaganda?

I det läget är det oerhört viktigt hur etablerade politiker agerar.

Aftonbladet berättar om den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Josef Fransson, som skrivit i sociala medier att ”Tommy Robinson leder en svår men rättfärdig kamp”.

Robinson är en högerextremist som gjort vad han kan för att driva fram kravallerna i England.

Det är förstås fullt tänkbart att sverigedemokrater och andra verksamma i den svenska extremhögerns verklighetsfrånvända filterbubblor skulle agera hejarklack om oroligheter bröt ut även här.

Med tanke på polariseringen är det till och med sannolikt.

I det läget måste alla civiliserade krafter fungera dämpande och stå upp för demokratin och demokratins arbetsmetoder.