Dagens Nyheter kallar det för ”oppositionens lagstiftningshetsande”. Det handlar om oppositionens förslag till förändringar i sjukförsäkringen. Naturligtvis nämns det i DN:s artikel inte ett enda ord om att utförsäkringarna har orsakat enorma problem för många svårt sjuka människor.
Borgerligheten, både den beslutande och den opinionsbildande, vägrar att erkänna sina misslyckanden. Det är en hållning som handlar om att hellre ta avstamp i sina ideologiska övertygelser än att lyssna på människors berättelser om hur de egentligen har det.
Alliansen slår sig för bröstet för att sjuksiffrorna har sjunkit. Men det är en sanning med modifikation. Sedan vintern 2010 har drygt 40 000 utförsäkrats. 65 procent av dem har åter sökt sig tillbaka till sjukförsäkringen. Drygt hälften har fått sin ansökan beviljad. Cirka 10 procent har fått någon form av arbete med samhällsstöd och cirka 30 procent är kvar i förberedande åtgärder och har ännu inte mött arbetsmarknaden.
Ett problem med alliansens sjukförsäkringsreform har varit arbetsprövningen. Svårt sjuka och utslitna ska i första hand få vård, vila och rehabilitering – inte söka jobb på arbetsförmedlingen. De ska få stöd med omskolning till andra yrken. En stor del av de sjukskrivna är i den övre medelåldern. En stor del är utslitna kvinnor som har jobbat inom vården och omsorgen. För en del av dessa vore det både ekonomiskt och mänskligt mera lämpligt med pension. Lägg därtill att vi har en arbetsmarknad som premierar unga och friska. Därför är regeln i sjukförsäkringen att den utförsäkrade ska ”prövas mot den reguljära arbetsmarknaden” en absurditet i sig.
Ett annat problem är tidsbegränsningen. I stället för individuella hänsyn tvingas sjuka ut ur sjukförsäkringen och förväntas att arbeta. Sjukförsäkringen bör vara en trygghet som prövas individuellt.
Länge har all kritik mot alliansens förändring av sjukförsäkringen avfärdats med att kritikerna vill vrida klockan tillbaka. Och när en folklig opinion tvingat alliansen att förändra reformen sade den ansvariga ministern, Ulf Kristersson, att sjukförsäkringsreformen har varit ”framgångsrik”. Men att en viss förändring behövs. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson har inte synts till på sistone trots att sjukförsäkringsfrågan är på tapeten.
Nästa vecka kommer riksdagen att rösta om sjukförsäkringen. Alliansen föreslår marginella förändringar. Den rödgröna oppositionens förslag handlar mest om punktinsatser. Men läget är desperat, något måste göras nu.
Däremot kräver långsiktiga sänkningar av sjuktalen både satsningar på sjuk- och rehabiliteringsvården och på arbetsmiljön. Två, för människor livsavgörande, områden som under alliansens tid vid makten har försämrats. Människor som slits ut och människor som behöver bra vård är alltid sammanlänkade med sjukförsäkringen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.