Skolan Politiker säger att de satsar på skolan men ändå ökar ständigt lärares och rektorers arbetsbelastning. Nu får det får vara slut på tomma löften. Ökas inte budgetarna för skola och förskola så kommer nedskärningarna att fortsätta. Det skriver representanter för Lärarförbundets lokalavdelningar i Stockholms län.
Det är snart dags för politiker att återigen berätta för väljarna hur viktigt just deras parti tycker att det är med satsningar på förskolan och skolan. Vart fjärde år utlovas mer resurser och minskad arbetsbelastning för lärare och rektorer. När valet väl är vunnet tycks dock de här löftena inte vara så mycket värda.
Senvintern 2020 drabbades världen av coronapandemin. Politiker på riksnivå var noga med att poängtera att det inte kommer att snålas på resurser för att få välfärden att fungera. Kommunerna fick mer statliga pengar och staten tog över en del av kommunernas kostnader.
Det får vara slut på tomma löften. Säg som det är. Sättet ni styrt förskolan och skolan på har skapat en ständigt ökande arbetsbelastning för våra medlemmar.
Det här skapade mycket fina ekonomiska resultat för landets kommuner. Men verksamheterna då? Det var väl dit resurserna skulle styras, inte till kommunernas kassakistor? Kommunernas egen statistik är tydlig: arbetsbelastningen för medarbetare i utbildningssektorn har fortsatt att öka. Inget rår på kommunpolitikers vilja att skära ner på förskolan och skolan. Inte ens en pandemi.
Mellan 2020 och 2021 minskade den genomsnittliga personaltätheten i länets förskolor, grundskolor, fritidshem och gymnasieskolor. Men när vi pratar med våra medlemmar berättar de att problemet är större än så. De får även hela tiden nya arbetsuppgifter att utföra under den tid de inte är i barngrupp eller har elever. Tid som borde användas till för- och efterarbete av lektioner.
Fenomenet att politiker säger att de satsar, men att lärares och rektorers arbetsbelastning ändå ökar, beror på att i kommunernas budgetar finns det nästan alltid ett krav på att förskolan och skolan ska “effektiviseras”. Budgeten ökas inte med så mycket som man vet att löner och inflation kommer att öka. Skillnaden mellan budgetens ökning och kostnadernas ökning måste de anställda jobba in genom att utföra fler arbetsuppgifter under samma tid.
Som om inte detta var nog skapas ännu större nedskärningar när allt fler vinstdrivande koncerner öppnar nya förskolor och skolor. Andelen barn och elever som går i länets fristående förskolor och skolor ökade mellan 2020 och 2021, och har så gjort under en längre tid. När några elever lämnar en kommunal förskola eller skola försvinner hela deras skolpeng men kostnaden för lokaler och lärarnas löner finns kvar. Det kommunens rektorer kan göra för att hålla budget är att öka undervisningstiden för sina lärare eller minska på rörliga kostnader som särskilt stöd till elever som behöver mycket hjälp.
Vi som undertecknar den här debattartikeln är ordförande för Lärarförbundets lokalavdelningar i Stockholms län. Vi skriver texten för att de politiker som är ytterst ansvariga för våra medlemmars arbetsmiljö ska vara medvetna om att vi ser vad ni har gjort och att vi kommer att upplysa väljarna om det under tiden fram till valet i september.
Enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) behöver kommunernas budgetar för förskola och skola ökas med fem procent nästa år. Politiker som i praktiken – och inte bara i fina ord – vill satsa på förskolan och skolan måste alltså öka budgeten med mer än fem procent. Väljare behöver ha detta i åtanke när de pratar med politiker och när de läser om partiernas vallöften. Ökas budgeten för förskola och skola med mindre än fem procent så kommer nedskärningarna att fortsätta.
Vårt budskap till de politiker som nu börjar arbetet med att vinna väljarnas förtroende är tydligt: Det får vara slut på tomma löften. Säg som det är. Sättet ni styrt förskolan och skolan på har skapat en ständigt ökande arbetsbelastning för våra medlemmar. Ni har skurit ner. Ni har inte satsat. Budgeten för skolan och förskolan måste ökas nu. Innan det är försent.
Anne Frimand, ordförande Lärarförbundet Sollentuna
Anna Strömberg Johansson, ordförande Lärarförbundet Sigtuna
Anders Westermark, ordförande Lärarförbundet Sigtuna
Klara Frohm, ordförande Lärarförbundet Stockholm
Mikael Eriksson, ordförande Lärarförbundet Nacka
Mikael Alexandersson From, ordförande Lärarförbundet Salem
Mattias Ståhl, ordförande Lärarförbundet Salem
Mirlinda Quranolli, ordförande Lärarförbundet Botkyrka
Fredrik Lundin, vice ordförande Lärarförbundet Botkyrka
Agneta Wennsten, ordförande Lärarförbundet Värmdö
Emma Fogde Sved, ordförande Lärarförbundet Lidingö
Katharina Sparrwardt, Ordförande, Lärarförbundets Tyresö
Carina Tidén, ordförande, Lärarförbundet Södertälje
Jaana Lundqvist, ordförande, Lärarförbundet Södertälje
Jonas Persson, ordförande Lärarförbundet Järfälla
Carolina Morell, ordförande Lärarförbundet Täby
Anja Bergelin, ordförande Lärarförbundet Nynäshamn
Susanne Henne, vice ordförande, Lärarförbundet Nynäshamn
Maria Lindgren, ordförande Lärarförbundet Norrtälje
Niklas Tärnholm, ordförande Lärarförbundet Norrtälje
Kristina Karhunen, ordförande Lärarförbundet Solna
Pablo Mendoza, ordförande Lärarförbundet Huddinge
Robert Wirén, ordförande Lärarförbundet Ekerö
Mats Pettersson, ordförande Lärarförbundet Haninge
Christina Nordlander, ordförande Lärarförbundet Upplands Bro
Lars-Erik Larsson, ordförande Lärarförbundet Upplands Bro
Linda Lindberg, ordförande Lärarförbundet Danderyd
Maud Sandgren, ordförande Lärarförbundet Upplands Väsby
Eva Rebmann, ordförande Lärarförbundet Upplands Väsby
Sofie Granryd, ordförande Lärarförbundet Vallentuna
Björn Carnelid, ordförande Lärarförbundet Vallentuna
Åse Larsson, ordförande Lärarförbundet Vaxholm
Linda Rung, ordförande Lärarförbundet Gotland
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.