Kontakterna mellan medtech-industrin och politiker och tjänstemän i sjukvården måste regleras på nationell nivå.
Det havererade journalsystemet Millennium är ”ett praktexempel på att det är förenat med livsfara att inte lyssna på sin personal” skriver Ylva Kastrup och Hanna Kataoka som båda är överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg i Dagens Nyheter.
De är djupt kritiska mot hur det nya journalsystemet och ”vårdinformationsmiljön” Millennium har tagits fram. En grundläggande kritik handlar om att läkarna och de andra vårdprofessionerna, de som ska använda systemet, inte fått vara med och utveckla det. De fick knappt öva på systemet innan det infördes i skarpt läge. Sedan tog det bara timmar innan vårdcentralerna som var först ut med systemet tvingades övergå till papper och penna och regionledningen fick dra i nödbromsen.
McKinsey&Company är en av alla konsultbolag som specialiserat sig på att koppla ihop kunder i näringslivet med den offentliga sektorns upphandlare
”Man slår dövörat till mot dem som klarsynt varnat för kaos” skriver läkarna. Men de lyfter också något ännu allvarligare: det faktum att det idag inte finns några fungerande spärrar mot medtech-bolagens lobbying mot regionernas tjänstemän. Läkarna jämför med de omfattande regler som finns för att förhindra att läkemedelsindustrin kan påverka läkares förskrivning. De finns inga motsvarigheter för de tjänstemän som är ansvariga för att upphandla IT-system, trots att de ekonomiska intressena är enorma.
Det finns regler om bisysslor och jäv, men till exempel ingen karenstid. Du kan som tjänsteman ge regionledningen råd ena dagen, och nästa dag stå på KPMG:s eller varför inte Oracles avlöningslista.
Dagens Arena har tidigare varnat för att vårdens digitalisering lagts i – ofta amerikanska – konsulters händer. I rapporten Digitaliseringslobbyn följer frilansjournalisten och mångåriga medarbetaren på 1177 Vårdguiden, Katti Björklund, en konsultrapports väg genom den svenska debatten.
Det handlar om en rapport från McKinsey&Company som på mycket lösa grunder påstår att att den svenska vården skulle kunna spara 180 miljarder per år från år 2025 med hjälp av ökad digitalisering. Rapporten citeras och används som underlag i allt från nyhetsartiklar till myndighetsrapporter och statliga utredningar, och i politikernas debattartiklar. De fagra löftena i rapporten från McKinsey präglar också nationella visioner och strategier för digitalisering och AI, som ”Vision e-hälsa 2025”.
McKinsey&Company är en av alla konsultbolag som specialiserat sig på att koppla ihop kunder i näringslivet med den offentliga sektorns upphandlare. Att påstå att digitaliseringen kommer att spara stora pengar är ett perfekt argument för att regionerna ska ”investera” i medtech-bolagens lösningar, de dyra fakturorna kommer ju att betala sig själva när digitaliseringen leder till besparingar.
Det är obegripligt, som jag skriver tillsammans med Lars Taxén i Sydsvenskan, att svenska regioner väljer att lyssna på amerikanska konsulter som förordar ett system som är hårdkodat för det amerikanska, kommersiella sjukvårdssystemet. Istället för att utveckla ett eget som stöder den behovsbaserade och tillitsstyrda vård vi strävar efter i Sverige. Istället för att hämta system från USA hade vi kunnat välja att göra som Skottland, och utveckla ett eget system. I nära samarbete med vårdprofessionerna, patientföreningar och forskare.
I dessa vägval spelar kommunernas och regionernas egen intresseorganisation Sveriges kommuner och regioner SKR en problematisk roll. SKR är ingen myndighet eller offentlig organisation, tvärtemot vad många tror, även om organisationen finansieras helt med offentliga medel. De lyder alltså inte under offentlighetsprincipen, och SKRs anställda är inte kommunala tjänstemän.
SKR har ett eget digitaliseringsbolag. Inera fungerar som icke-offentliga men mycket inflytelserika rådgivare till regionerna och kommunerna. Vilken roll har Inera spelat i Millennium-haveriet? Det skulle vi behöva få reda på.
Kontakterna mellan medtech-industrin och politiker och tjänstemän i sjukvården måste regleras på nationell nivå, skriver läkarna på Sahlgrenska. De har rätt. Och det är bråttom att få en sådan reglering på plats. Annars väntar nya Millennium-haverier.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.