Om politikerna menar allvar när de säger sig värna den svenska modellen, så låt oss göra vårt jobb, skriver Karin Linder och Anna Steen, DIK– akademikerfacket för kultur och kommunikation.
Det finns inget som är så populärt bland politiker som att värna den svenska modellen. Men ofta går flera av deras förslag rakt emot modellens intentioner att parterna själva ska komma överens.
Det har vi sett prov på under Almedalsveckans första dagar.
Politikerveckan i Visbys hjärta innehåller inte bara politiker. De fackliga organisationerna och arbetsgivarna är också här, och upptakten till nästa års avtalsrörelse börjar märkas.
Arbetsmarknadens parter, men också politikerna, positionerar sig kring märket, inflationen, arbetsrätten och lönerna. Samtidigt pågår förhandlingar om ett nytt omställningsavtal och nya turordningsregler mellan den fackliga samverkansorganisationen PTK och Svenskt Näringsliv.
Den svenska modellen är alltså i full verksamhet och den har, som många debattörer i Almedalen vittnar om, ”tjänat det svenska samhället väl”.
Ändå kan inte politikerna låta bli att lägga sig i: “Ska vi rädda den svenska modellen krävs politisk handling” säger KD:s partiledare Ebba Busch Thor, men lägger sedan förslag tvärt emot modellens intentioner.
Centerpartiet vill att parterna bakom kollektivavtalen kommer fram till mer flexibla turordningsregler. Detta trots att seriösa förhandlingar i detta nu pågår mellan PTK och Svenskt Näringsliv om just anställningstrygghet och turordningsregler.
Stefan Löfven vill bestämma hur mycket mer lön lärarna ska få. Den frågan är inte ny, även Miljöpartiet har velat lägga sig i det. Om den svenska modellen ska räddas, som KD vill, behöver den lämnas ifred av politikerna.
Vi uppmanar Sveriges politiker att ta ett steg tillbaka och låta arbetsmarknadens parter jobba. Inget är så förlamande för en förhandling som utlovade förändringar från politiskt håll. Om politiker menar allvar när de säger sig värna den svenska modellen, så låt oss göra vårt jobb.
Karin Linder, förbundsordförande DIK – akademikerfacket för kultur och kommunikation
Anna Steen, förhandlingschef DIK – akademikerfacket för kultur och kommunikation
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.