I höstas lovade regeringen att fri entré skulle införas på de statliga museerna. Det är avgörande för demokratin att löftet infrias, skriver Karin Linder, förbundsordförande.
Sveriges museisamlingar tillhör oss alla. Men samlingar ska inte låsas in i ett slags nostalgisk idé om svunna tider. Inte heller ska museer och kulturarv kidnappas för att skapa eller stärka föreställningar om nationalstater och nationella identiteter.
Vi ska bevara föremål för att de lär oss om förfluten tid. Ur samlingar och med museernas samlade kunskap och kompetens kan vi tillsammans forma nya idéer om en gemensam framtid. Därför är fri entré till våra museer avgörande för demokratin.
På S-kongressen efterlyste Magdalena Andersson ett starkt engagemang för en annan världsbild än den sverigedemokratiska. Hon har själv möjlighet att starta detta arbete. Museerna bör vara möjliga för alla att besöka flera gånger: korta besök, långa besök, besök med handledning och pedagog och med låga trösklar för insikter och tillhörighet.
Fri entré till museerna är en fråga om samhällsklimat och ideologi. Museernas roll som plats för samtal, debatt och reflektion har negligerats alltför länge. Med den fria entrén kan regeringen visa att kulturarvet är allas och att vi alla bjuds in att diskutera, delta och vara delaktiga i vår samlade och samlande framtid. Museerna kan och ska inkludera samtidens nya berättelser och de nya svenskarnas berättelser.
Men i det större perspektivet räcker det inte att enbart ta bort entréavgiften. För många är steget att besöka ett museum stort och inte alls särskilt lockande. Museer får inte bli en låst klenod med begränsad åtkomst. De ska vara del av en levande stadsbild med öppettider som anpassas till besökarna, och med verksamhet som inte alltid är förlagd inne i byggnaden.
För att verkligen använda museernas potential bör finansministern därför flytta över 275 miljoner kronor för pedagogiska insatser från arbetsmarknadsdepartementet till kulturdepartementet. Det pedagogiska arbetet är avgörande för ett konstruktivt användande av vårt kulturarv, något som inte minst är viktigt för nya svenskar.
Museerna kan då äntligen ta sig an utmaningen att flytta fram positionerna som samhällets arena för deltagande, dialog, delaktighet och demokrati.
Karin Linder, förbundsordförande DIK – det kreativa facket
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.