I det grekiska valet i går var rädslan för framtiden starkare än ilskan över det förflutna.
Högerns Ny Demokrati (ND) vann medan vänstern Syriza, som ingett hopp om mer fundamentala förändringar i Grekland, gick bättre än i förra valet – men tappade, jämfört med opinionsundersökningarna.
Valutgången är knappast en seger för euron. De europeiska medier som säger att Ny Demokrati är mer för euron än Syriza talar inte sanning. ND:s partiledare Antonis Samaras ägnade sig i opposition åt att under två år säga nej till alla nedskärningsplaner, och låtsades sedan i regeringsställning under sex månader att vara för.
Det är en totalt ryggradslös högerman som vunnit och som Bryssel nu omfamnar. Så ryggradslös att till och med Anders Borg i Sverige tidigare har tagit avstånd från honom. Den stabilitet som marknaderna och EU önskat sig av det andra grekiska valet har de inte fått.
Ska inte paniken på finansmarknaderna ta över de närmaste dagarna krävs det att det snabbt blir en stabil grekisk regering. Det blir inte lätt.
Matematiskt kan Ny Demokrati, Pasok och Demokratiska vänstern kanske tillsammans åstadkomma en majoritet.
Men socialdemokratiska Pasok, som närmast krossats av väljarna, säger att man inte går inte med i regeringen om inte Syriza också ingår. Det är en förståelig reaktion för en förlorare, men det verkar inte sannolikt i natt att det blir så.
Får Grekland någon form av omförhandlingar av de stenhårda sparkraven, som alla partier – inte bara Syriza – mer eller mindre uttalat krävt de senaste veckorna?
Grekerna borde få längre tid på sig att skära ner, om det snabbt går att bilda en regering som är kapabel att fatta några beslut. Det ligger i de andra EU-ländernas intresse att undgå att Grekland lämnar euron och drar med sig tre–fyra andra länder.
Mitt i den sociala misären i Grekland finns galghumorn. Som den grekiske twittrare som inför utsikten att hans land möter Tyskland i kvartsfinalen i fotbolls-EM på midsommarafton skrivit: Kommer Angela Merkel att kräva hur många mål Grekland ska släppa in?
Det kommer hon förstås inte att göra. Men tyskarna har ett ansvar för att det blir en juste diskussion de kommande dagarna. Låt det grekiska valet bli ett avstamp för verkliga förändringar av det alltför låsta och dogmatiska EU.
Grekland avgör Europas öde, säger CNN. Guardian skriver på ledarplats att de kommande veckorna blir det mest skickelsedigra för Europa sedan Berlinmurens fall. Om det är så, var finns Sveriges Television? CNN direktsände timma efter timma i går, men i SVT diskuterade man designen på damväskor.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.