I går överlämnade Richard J Goldstone sin rapport om Gazakriget till FN:s organ för mänskliga rättigheter i Genève. Nu gäller det att den inte fastnar där – utan att de förbrytelser som begicks under kriget i vintras prövas i internationell domstol.
Den 575 sidor tunga rapport som den sydafrikanske domaren Richard J Goldstone och hans kolleger har sammanställt om kriget i Gaza är den hittills skarpaste – och bevisledda – kritiken mot Israel och landets krigs- och ockupationsmaskineri. Aldrig förr har det funnits en lika stor möjlighet att faktiskt dra aktörer i en av den moderna tidens våldsammaste ockupation inför rätta.
Rapporten slår fast att Israels invasion av Gaza var "medvetet oproportionerlig för att straffa, förödmjuka och terrorisera den civila befolkningen samt att radikalt minska Gazas ekonomiska kapacitet", att dess armé använde civila palestinier som mänskliga sköldar under striderna mot Hamas, att övergreppen mot civilbefolkningen var så omfattande och svåra att enskilda soldater borde dras inför rätta.
Goldstone et al lägger dessutom fram argument för att den ekonomiska blockad som Israel utsatt Gaza för sedan Hamas valseger är att räkna som kollektiv bestraffning av befolkningen i Gaza samt att Israel gör sig skyldiga till brott mot mänskligheten när de hindrar palestinier i Gaza från att röra sig fritt och blockerar deras tillgång till arbete, vatten och bostäder. Även Hamas får kritik för att de utnyttjade kaoset i Gaza till att avrätta politiska motståndare.
Rapporten förordar att FN:s säkerhetsråd bör ålägga Israel att påbörja en utredning om folkrättsbrotten under kriget inom sex månader – annars ska de ställas inför rätta i internationell domstol. Hamas uppmanas att släppa den kidnappade israeliska soldaten Gilad Shalit.
Såväl Hamas som Israel har fördömt rapporten. Israel – som nekade rapportörerna från att vistas och arbeta i Israel och på den ockuperade Västbanken – dömer ut hela FN:s organ för mänskliga rättigheter och kallar rapporten för en blandning av "propaganda och förutfattade meningar" och försöker hindra rapporten från att nå säkerhetsrådet och på så sätt slippa dras inför domstol.
Om de lyckas med det och rapporten blott blir ännu ett dokument i samlingen hos FN:s råd för mänskliga rättigheter vore det inte bara att spotta den palestinska civilbefolkningen i ansiktet. Det skulle också innebära en allvarlig förtroendekris – för att inte säga kollaps – för hela det internationella rättssystemet. Här har EU-ordföranden Sverige och Carl Bildt en livsviktig roll, och ett ansvar, att fylla genom att se till att EU agerar för motsatsen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.