Ledare Djävulstecknet var som en slips runt pannan. Sällskapet ett större problem.

Som enda minister i regeringen valde vice statsminister Ebba Busch att komma som gäst på Jimmie Åkessons bröllop. Det har nog ingen missat. Bilden på Ebba Busch som lämnar festen och gör ett lite lagom kvasiupproriskt djävulstecken mot fotograferna har valsat runt i sociala medier hela veckan.

Men djävulstecken i all ära. Det är lite som att knyta slipsen runt pannan efter några öl för mycket på firmafesten eller att headbanga till Högt över havet med Arja Saijonmaa.

Bara de mest fundamentalistiska kristna kan ha någon synpunkt på sådant.

Kanske ville hon manifestera närheten. Det var i alla fall vad hon gjorde

Det riktigt obegripligt omdömeslösa var att Ebba Busch över huvud taget åkte till den där festen. I en artikel i Expo skriver Niclas Nilsson, researcher och utbildare på Expo, om vilka gäster landets vice statsminister därmed valde att frottera sig med.

På en bild från festen poserar Ebba Busch tillsammans med den norska högerextremisten Rebecca Mistereggen. Hon har blivit känd för grovt hat mot muslimer, antisemitism och transfobi. Hon har spridit anti-vaccineringspropaganda (läs desinformation) och gjort hyllningar till Putins Ryssland. Hon har till och med kallat den ryska diktaturen för en ”fristad för frihetsälskare”, skriver Niclas Nilsson.

Därefter räknar han upp flera namn ur den svenska högerextrema miljön som också var bjudna till bröllopsfesten. Bland dem SD:aren Erik Almqvist, som påstått att det ryska valsystemet är ”idiotsäkert” och en annan person med nära band till tidigare medlemmar i NMR. Dessutom en ledare för ett MC-gäng med kriminellt rykte.

Det är logiskt att partiledaren för Sverigedemokraterna bjuder in dessa personer när det vankas bröllop. Om någon tvivlat på var SD och Åkesson har sina rötter får man väl ändå anse den saken bevisad i och med detta. Till sitt bröllop bjuder man de närmaste.

Att Ebba Busch väljer att medverka är mera gåtfullt. Ingen annan partiledare från Tidö-regeringen var där. Ingen annan minister heller. Kände hon att det krävdes en representant från regeringen? Kanske. KD är trots allt det parti som står närmast Sverigedemokraterna. Det var Ebba Busch som bröt isen högerut och först öppnade för att luta sig mot extremhögern för att kunna bilda regering.

Kanske ville hon manifestera närheten.

Det var i alla fall vad hon gjorde. Men vad betyder det, och vad ska man dra för slutsatser? Niclas Nilsson frågar sig vad Buschs partikamrat Jacob Forssmed tänker om saken. Han som kritiserade Rickard Jomshof för att han delat islamofoba bilder i sociala medier, en kritik som fick Ebba Busch att be Sverigedemokraterna om ursäkt. Är Forssmed bekväm med att hans partiledare kort därefter hänger på fest tillsammans med personer som delar sådana bilder till frukost, lunch och middag?

Ponera att Nooshi Dadgostar hade varit på samma fest som PKK-anhängare och frejdigt låtit sig fotograferas med Putinister på vänsterkanten. Vad hade borgerligheten sagt då?

De hade rasat. Kallat till extra riksdagsdebatter. Krävt människors avgång.

Men gentemot den extrema högern är alla slussar uppenbarligen öppna, så till den grad att landets vice statsminister måste markera med ett djävulstecken att hon varit på årets “coolaste” fest.