Parisavtalet är hotat och världens länder måste agera. Sverige har alla möjligheter och skyldighet att leda och intensifiera det globala miljö- och klimatarbetet, skriver ordförande för fem S-studentföreningar.
Den 4 november 2016, efter decennier av hårt arbete, trädde FN:s klimatavtal äntligen i kraft. Världens länder har nu lovat att begränsa ökningen av jordens medeltemperatur under 1,5-2 grader och tillsammans finansiera globala utvecklingssatsningar för att uppnå FN:s hållbarhetsmål. Framtida såväl som nuvarande generationers levnadsvillkor hänger på att detta genomförs.
Men nu är hela avtalet hotat. Den 8 november 2016 valdes Donald Trump till USA:s president.
Donald Trump har hela tiden ifrågasatt människans påverkan på klimatet. Han har lovat att riva upp klimatavtalet, stoppa USA:s bidrag till det internationella klimatarbetet och storsatsa på den inhemska fossilindustrin. Bara dagar efter valet gav han klimatförnekaren Myron Ebell kontroll över miljöskyddsmyndigheten EPA med uppgift att dra tillbaka Obamas miljöpolitik.
Bakom sig har han en republikansk majoritet i kongressen som gick till val på att minimera USA:s klimatåtagande. Det är ett faktum att Donald Trump för en klimatskadlig politik och hans senaste uttalanden ändrar inte den slutsatsen.
USA:s klimatåtaganden är i fara och det kan få förödande konsekvenser. Uppemot 20 procent av världens utsläpp kommer från USA och flera länder har varit motstridiga till klimatåtgärder utan USA:s medverkan. Världen måste därför sätta press på den nya administrationen och tydligt markera att ingångna avtal ska hållas. Men det kommer inte att räcka med passiva protester. När USA backar behövs länder som går före och vågar leda det globala klimat- och miljöarbetet.
Sveriges regering bör ta initiativ till ett fördjupat klimatsamarbete i EU. Regeringen bör snarast bjuda in samtliga EU-länder till ett toppmöte med syfte att skapa ett gemensamt klimat- och miljöprogram som följer upp åtagandet från COP21. Samtliga partier i Sverige bör därtill bjuda in sina europeiska systerpartier till att tillsammans ta fram konkreta klimatstrategier i enlighet med Parisavtalet.
Regeringen bör också ta initiativ till att återlansera den globala grupp av länder som under Parismötet slog sig samman under namnet »Coalition of Higher Ambition«. Energin från en nyfödd klimatkoalition skulle kunna intensifiera det globala klimatsamarbetet och garantera att de utlovade utvecklingssatsningarna sker, med eller utan USA:s medverkan.
Men för att verkligen ta ledartröjan i hållbarhetsarbetet krävs att Sverige uppnår sina egna miljömål och klimatåtaganden. De 300 miljoner som regeringen lägger på utsläppsbromsen, programmet för att köpa in och annullera utsläppsrätter inom EU, måste mångdubblas och arbetet med de nationella miljökvalitetsmålen måste accelerera. På så sätt kan Sverige visa att det går att uppnå demokrati, jämlikhet och välfärd inom planetens gränser.
Vi kan inte låta en man eller ett land förstöra vår gemensamma framtid. Oavsett om det för tillfället råkar vara världens mäktigaste. Sverige måste försvara FN:s klimatavtal och säkerställa att det globala klimat- och miljöarbetet fortsätter – med eller utan Donald Trump.
William Sundelin, SSK – Socialdemokratiska studentklubben på Stockholms Universitet
Ulrika Ström, ordförande SSK – Socialdemokratiska studentklubben på Stockholms Universitet
Elis G Örjes, ordförande SEK – Socialdemokratiska Ekonomklubben på Handelshögskolan
Jakob Sahlin, ordförande STEK – Socialdemokratiska teknologer på KTH
Fanny Hahne, ordförande Sapere Aude på Södertörns Högskola
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.