Dags för landstingsalliansen att driva en ansvarsfull politik som inte kompromissar med kvinnors trygghet och hälsa till förmån för privata företagsvinster, skriver Elinor Odeberg (S), ordförande Rebella och landstingspolitiker.
I helgen blev sju förlossningsenheter i Stockholms läns landsting sex, som följd av att privata BB Sophia gått i konkurs – bara två år efter öppnandet.
3 200 planerade förlossningar ska nu flyttas någon annanstans, under den period på året då länets förlossningsavdelningar redan är som mest belastade. Detta är resultatet av en ideologiskt driven sjukvårdspolitik som sätter företagen – inte de födande – främst.
Beslutet att öppna BB Sophia drevs igenom under mycket tveksamma former. Under Filippa Reinfeldts (M) ledning strök förvaltningen kravet på att förlossningsvårdsenheter ska ligga i samma byggnad som ett akutsjukhus. Detta trots att flera expertorganisationer pekade på de betydande medicinska riskerna i händelse av en akutsituation och trots att den grundläggande problematiken handlade om kompetensförsörjning och arbetsmiljö, inte bristen på fysiska vårdplatser.
Vi socialdemokrater i Stockholms läns landsting har från början varit kritiska till det så kallade Vårdval Förlossning som öppnande upp för fri etablering för företag inom Stockholms förlossningsvård. Praktikertjänsts affärsidé med BB Sophia var att »plocka russinen ur kakan« och enbart ta emot mindre resurskrävande lågriskgraviditeter. Samtidigt dränerades de offentliga enheterna på personal och resurser, vilket i slutändan går ut över de med störst vårdbehov.
Situationen vi nu befinner oss i, med överansträngda offentliga förlossningsenheter, personal som går på knäna och många oroliga föderskor, hade kunnat förutses och förebyggas om Moderaterna varit villiga att lyssna på kritiken redan 2013. Krisen i förlossningsvården har inte avhjälpts av vårdvalet eller BB Sophias öppnande och stängning – den har i stället förvärrats ytterligare.
Det som krävs nu är att landstingsalliansen lägger privatiseringshetsen åt sidan och faktiskt prioriterar de problem som vårdpersonalen vittnar om på landstingets egna enheter. Det handlar om att stärka personalinflytandet, den personliga kontinuiteten, reglera arbetsbelastningen och trygga arbetsvillkoren och arbetsmiljön, oavsett tid på året. Det är helt nödvändigt för att kunna rekrytera ny personal och behålla den kompetens som finns.
BB Sophias filosofi om en barnmorska per födande kvinna och en stabil och trygg vårdkedja behöver flytta in på alla landstingets förlossningsavdelningar. Samtidigt ska akutsjukvårdens resurser finnas direkt tillgängliga i händelse av en allvarlig komplikation.
Det vore en ansvarsfull politik, som inte kompromissar med kvinnors trygghet och hälsa till förmån för privata företagsvinster.
Elinor Odeberg, ordförande Unga S-kvinnor Rebella, landstingspolitiker (S) i Stockholms läns landsting
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.