Vi bygger ut vården för de kvinnor som drabbas av gyncancer och ger förutsättningar för att ännu fler ska få vård av högsta kvalitet, skriver Ella Bohlin i en replik till Jörnehed och Ortiz Venegas (V).
Det är glädjande att Håkan Jörnehed (V) och Pia Ortiz Venegas (V) uppmärksammar Gyncancerdagen.
Medvetandet om gynekologisk cancer behöver öka och svårigheterna som många kvinnor upplever när det gäller att prata om sjukdomen behöver brytas. Det är däremot olyckligt att Jörnehed och Ortiz Venegas bygger hela sin artikel på en allvarlig felaktighet. Vi sparar nämligen inte på gyncancervården i Stockholms län!
Hälso- och sjukvården i Stockholm har i budgeten för 2015 fått drygt 2 miljarder kronor i ökade resurser. Det motsvarar en ökning på 4,1 procent jämfört med 2014. Den regionala cancerplanen ska förverkligas i sin helhet. Stockholms läns landsting har landets högsta landstingsskatt och fortsätter därför att lägga mer än någonsin på sjukvården. Alliansen satsade 2014 på specialistsjuksköterskornas löner med en lönesatsning på 118 miljoner kronor. En särskild arbetsmiljösatsning på 150 miljoner fanns också med i budgeten.
Cancer är en av de folksjukdomar som har störst fokus i landstinget. Självfallet följer vi noggrant situationen inom cancervården genom kontakt med sjukhusledning, vårdpersonal och patienter. Som ett resultat fokuserar landstingsledningen mer på cancer än någonsin tidigare, genom ett särskilt ansvarigt landstingsråd, ett regionalt cancercentrum (RCC) och utökade resurser. Ett helt nytt rehabiliteringscentrum byggs upp där gyncancer får hög prioritet.
Tidigare har kvinnor kallats till gynekologisk cellprovskontroll vart tredje år i åldern 23–50 och därefter vart femte år till och med 59 års ålder. Men vi är inte nöjda. Därför har vi precis genomfört en ny reform – vi höjer den övre åldersgränsen till 64 år så att ännu fler får en möjlighet att testa sig. Mycket arbete har lagts ner på att utforma kallelsen rätt så att alla som får den förstår vad den handlar om.
Stockholm har varit det enda landsting i Sverige som haft en kvalitetskontroll och faktiskt sett till att alla kvinnor har kallats med rätt intervall. Stockholms läns landsting har också valt att skicka ut ett testpaket till de kvinnor som inte har deltagit i gynekologiska hälsokontroller. Detta är viktigt, inte minst för att överbrygga de socioekonomiska aspekter som finns inom alla cancerformer men särskilt gyn-, bröst- och lungcancer.
Principiellt är det viktigt att ha så låga trösklar som möjligt till screening. Stockholms läns landsting har insett att avgiften är en helt onödig tröskel. Det finns inga som helst risker för överutnyttjande. Tvärtom vill vi ha maximal användning för att förhindra att kvinnor drabbas av och dör i cancer i Stockholm och därför har Alliansen avskaffat avgiften.
Enligt Socialstyrelsens öppna jämförelser lyckas Stockholms läns landsting väl utefter kvalitetsindikatorerna och har den tredje bästa överlevnadsgraden för cancersjukdom för vuxna patienter, efter Halland och Jönköping. Vi ska komma ihåg att patienter i S-styrda Dalarna väntar upp till 230 dagar på behandling. Det är nära åtta månader. Det är oacceptabelt att behöva vänta så länge på cancervård.
Alliansen utvecklar cancervården i Stockholms län. Vi går under 2015 vidare och fokuserar bland annat på sammanhållna processer för patienterna, hur lång tid det går från diagnos till behandling, uppföljning via kvalitetsregister och att utveckla arbetssätten så att vården blir mer effektiv. På så sätt kan vi bygga ut vården för de kvinnor som drabbas av gyncancer och ge förutsättningar för att ännu fler ska få vård av högsta kvalitet.
Ella Bohlin (KD), landstingsråd med ansvar för bland annat cancer och kvinnosjukvård
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.