Ungas intresse för politik är stort. Men få ser ungdomsförbunden som en självklar kanal att engagera sig i. Har finnas en bakläxa att lära sig av, skriver Ellinor Eriksson, förbundssekreterare (SSU).
Unga är politiskt intresserade men endast ett fåtal är partipolitiskt engagerade. Det visar exempelvis SSU:s rapport ”Vi-generationen” som bygger på bland annat en stor Novusundersökning i åldersgruppen 16-23 som genomförts på uppdrag av SSU.
Enligt undersökningen är värderingar, inflytande, utbildning i politik, förändra samhället, samt debatt de viktigaste områdena för politiskt engagemang hos unga. För SSU och andra förbund handlar det därmed om att möta unga där de befinner sig. Att ställa frågan om engagemang till dem och sedan de facto kunna erbjuda en verksamhet att engagera sig i.
Med tanke på det latenta politiska intresset som finns bland unga är det desto viktigare att politiska ungdomsförbund finns i deras vardag. Kopplingen mellan det egna livet och organiserad politik blir ofta för svag för att kännas relevant. Det är en sorglig sanning med tanke på att SOM-institutet funnit att en majoritet unga (16-29 år) anser att samhället som helhet är på väg åt fel håll. Intresset bland unga finns, viljan att engagera sig ökar, men missnöjet riskerar att växa så länge den politiska organiseringen uteblir.
Det går att dra många slutsatser från vår rapport. Bland de viktigaste är att unga är intresserade politik, men inte ser de politiska ungdomsförbunden som den självklara kanalen att engagera sig i.
En hel del unga som SSU möter vågar inte gå med i SSU för att de inte ”håller med om allt”. Det är det knappast någon som gör – men många tror att man måste. Det krävs att tröskeln för att pröva partipolitiken sänks.
Samhället måste ta ansvar och kommunicera att partipolitiskt engagemang är viktigt. Skolor gör exempelvis samhället en björntjänst genom att ibland stänga ute partipolitiska ungdomsförbund när de snarare borde bjuda in dem.
Men det största ansvaret att vända detta ligger på de politiska rörelserna själva. Därför har till exempel SSU påbörjat stora satsningar på att kommunicera digital och spikat en 10-årsstrategi, just för att uppnå detta.
Att kanalisera det politiska engagemang som finns men i en tid då allt fler unga anser att samhället är på väg åt fel håll är de politiska ungdomsförbundens största utmaning. För att lyckas krävs ledarskap, djärvhet och optimism.
Ellinor Eriksson, förbundssekreterare Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund – SSU
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.