Svantessons mål kan omöjligt vara tillväxt.

Hade finansministern faktiskt brytt sig om ekonomisk tillväxt mer än att gynna de redan välbeställda hade vårbudgeten sett annorlunda ut.

Efter år av exportdriven tillväxt gör nu handelskrig och en starkare krona att hoppet står till de svenska hushållen. Det är prövade hushåll, som sett värdet av sin inkomst ätas upp av prisökningar, hyreshöjningar och bankvinster. Som sett hur skattesänkningar urholkat välfärdens resurser och krävt fram nedskärningar i en redan undermålig socialförsäkring. Till dem vänder sig nu finansminister Elisabeth Svantesson och erbjuder skattesubventionerade husrenoveringar för att få fart på ekonomin.

Men tillväxten tar inte fart, och kanske är det inte så konstigt.

Det utökade rotavdraget kostar Sverige drygt fyra miljarder kronor

Arbetslösheten är skyhög och näringslivets ekonomiska spelplan är minst sagt osäker. Vem – som över huvud taget har möjlighet – tar risken att lägga massa pengar på en renovering, när det redan idag är ekonomiskt kärvt och man vet att skyddsnäten inte räcker till om arbetsgivaren behöver säga upp personal?

Att utbilda sig eller testa ett nytt jobb är inte värt risken med en provanställning. Vem vågar skaffa barn när bostadsmarknaden är riggad för dem som har rika föräldrar eller stått i bostadskö sedan 1990-talet? Eller när man vet att om inte förhållandet håller, så har man inte råd att separera?

Det utökade rotavdraget kostar Sverige drygt fyra miljarder kronor. Det kan bara nyttjas av dem som äger sitt boende och kommer sannolikt mestadels att gå till höginkomsttagare som redan planerat sina renoveringar. Således blir höjningen av rotavdraget bara mer pengar in på höginkomsttagarnas ISK-konton.

Samtidigt sparar regeringen in 412 miljoner kronor genom att ta bort tillägget i bostadsbidraget till barnfamiljer. Pengar som vi vet går till mat, hyror och en tryggare tillvaro för barnen. Det är tillväxtskapande på riktigt. Istället kommer köerna till matmissionen att bli längre och vräkningarna kommer öka. Barns sociala utsatthet kommer hämma Sveriges utveckling i decennier framöver.

En tydligare klasspolitik än den Elisabeth Svantesson nu driver är svår att tänka  sig.

Vilgot Österlund