![](https://www.dagensarena.se/files/2024/01/tanvirmansur-920x480.png)
Israel-Palestina Polisingripandet mot bokhandeln i Jerusalem är en kränkning av yttrandefriheten.
På söndagkvällen går civilklädda män in i en välkänd palestinsk bokhandel i det ockuperade östra Jerusalem. De plockar upp bok efter bok och scannar dem med sina mobiltelefoner. Sen stoppar de in böckerna i svarta sopsäckar. Efter det griper de israeliska poliserna två av ägarna till bokaffären: Mahmoud Muna och hans brorson, Ahmad Muna.
Det är ett angrepp på det fria ordet.
Diplomater från nio länder sitter med under domstolsförhandlingarna, bland annat från Storbritannien, Brasilien och Schweiz. Efter två dagar i häktet släpps ägarna fria. Bokhandlaren Ahmad Muna berättar för Channel 4 News:
– Det här gripandet var brutalt. Grunderna är inte tydliga. Vi har blivit frisläppta med villkor. Vi måste stanna hemma i fem dagar i husarrest. Och vi får inte vara i butikerna på 20 dagar.
Viktig mötesplats
Educational Bookshop är en familjeägd bokhandel med två affärer på Salahdin Street. Det har varit en viktig mötesplats för det intellektuella samtalet i östra Jerusalem sedan 1984. Hyllorna på den engelskspråkiga affären är fyllda med böcker om israelisk och palestinsk historia, kultur och språk. Men också skönlitteratur av palestinska författare.
Hit kommer diplomater, författare och besökare från hela världen. Jag har själv varit en regelbunden besökare i bokhandeln. Här har jag och andra kunder kunnat dricka cappuccino och ha djupa samtal.
Tysklands ambassadör till Israel, Steffen Seibert, ger sitt stöd till bokhandeln på plattformen X:
– Så som jag känner bokhandelns ägare, familjen Muna, är de fredsälskande, stolta palestinska Jerusalembor, öppna för samtal och intellektuellt utbyte. Jag är bekymrad över polisräden och deras häktning.
Krossa palestinskt kulturliv
På andra sidan gatan ligger familjens arabiskspråkiga butik. Där säljer de skolmaterial, barnböcker och litteratur på arabiska. Men sedan söndagen anses det vara kriminell verksamhet.
Utanför domstolen har det samlats israeliska, palestinska och internationella demonstranter som visar solidaritet med Educational Bookshop. Pulitzerpris-vinnande författaren Nathan Thrall håller en kartongbit där han har skrivit: “Konfiskera denna skylt.”. Han säger till Deutsche Welle:
– Det är [den israeliska] statens mål att se till att ingen palestinsk stat kan uppstå med östra Jerusalem som sin huvudstad. Så det finns en samlad ansträngning för att krossa allt palestinskt kulturliv i östra Jerusalem.
Den israeliska polisen anklagar till en början Mahmoud och Ahmad Muna för att sälja böcker med texter som “uppviglar till och stödjer terrorism”. De tar som exempel en målarbok för barn med titeln “From the River to the Sea”. De ska också ha tagit med sig böcker där de har hittat den palestinska flaggan.
Men den formella misstanken är nu “störande av den allmänna ordningen”, eftersom den tidigare anklagelsen kräver godkännande från åklagare.
Svenska PEN skriver så här på sin hemsida:
– Svenska PEN fördömer räden mot en bokhandel i Jerusalem […] Den pågående repressionen mot palestinska röster är djupt oroande och vi instämmer i PEN Internationals krav på att de omedelbart och ovillkorligen friges.
Angriper idéer
Det är en kränkning av yttrandefriheten. Det är helt orimligt att bokförsäljare skulle störa ordningen. När ens motståndare inte använder våld, så angriper man idéer. Ord blir farliga. Böcker är nu fienden.
Åtalet mot Mahmoud och Ahmad Muna måste läggas ner.
Utrymmet för det fria ordet är redan hårt begränsat i både Israel och i det ockuperade Palestina. Mediebolaget Al Jazeera har förbjudits och den israeliska vänstertidningen Haaretz bojkottas av israelisk myndighetspersonal.
Dagarna efter gripandet sker också manifestationer utanför Educational Bookshop. Så fort butiken öppnar, kommer människor dit för att visa sitt stöd. De vet att en demokratiskt stat inte griper författare, journalister eller bokhandlare.
Pennan är mäktigare än svärdet. Det vet till och med den israeliska polisen. Därför är det viktigare än någonsin att använda pennan.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.