Ledare Allt fler röster höjs för att samhällsutmaningarna bäst löses gemensamt.

Kanske är det bara jag, men det känns verkligen som att fler och fler lyfter behovet av offentliga investeringar. Bara under förra veckan kom åtminstone två rapporter på temat. Självklart innebär en offensiv investeringspolitik nya utmaningar, men i grunden är det positivt att vi återigen börjar förstå att stora frågor som klimat, bostäder och arbetsmarknad bäst löses gemensamt.

Vi på Arena Idé har skrivit om Sveriges investeringsbehov. Svenskt Näringsliv vill att vi lånar pengar för att stärka transportinfrastrukturen. Kristdemokraterna vill plöja in obegripligt många miljarder i mer kärnkraft.

På köpet kommer fler i arbete, klyftorna minskar

Nu har Byggnads och SSU gjort gemensam sak av lågkonjunkturen, bostadsbristen samt underhållsskulden och släppte i förra veckan rapporten Sverigelyftet – Sveriges investeringsbehov för den ekonomiska tillväxten. Att stärka samhällskritisk infrastruktur och lösa bostadsbristen har den positiva följdeffekten att det kräver många fler i arbete. Ett investeringspaket som Sverigelyftet uppskattas ge uppåt 130 000 fler sysselsatta i byggbranschen och närliggande sektorer.

Senare i veckan lanserade tankesmedjan Katalys rapporten Klimat-rot – En reform för att vända byggkris till klimatomställning. Författaren Rikard Allvin presenterar en reform som likt rotavdraget ska ge skattelättnad om man genomför klimatnyttiga investeringar i hem och bostadsfastigheter. En viktig skillnad mot rotavdraget är att reformen även ska kunna nyttjas av småföretag, bostadsföreningar och allmännyttiga bostadsbolag.

Det fina med förslagen från såväl Katalys som Byggnads och SSU är att det inte finns några förlorare. Att lösa klimatkrisen är vår generations viktigaste uppgift och nu finns förslagen på plats för att komma en bit på väg. På köpet kommer fler i arbete, klyftorna minskar och man skapar en injektion som får ekonomin att ta fart igen.

Många människor känner ångest och press av att de själva ska lösa klimatkrisen, det visas inte minst i Lisa Pelling och Marika Palmér Riveras nya bok Livet som pågår här – samtal om klimatet och omställningen. Därför är utspelen från Katalys, Byggnads, SSU, Svenskt Näringsliv, ja till och med Kristdemokraterna, hoppingivande. Jag håller inte med om alla förslag och utspel som görs, men de förenas av att de alla försöker lösa samhällsutmaningar gemensamt, och det är positivt.

För äntligen känns det som att vi pratar om vad politik verkligen handlar om, att forma framtiden. Det ger en känsla av att saker går att förändra och är bra för demokratin. Nu hoppas jag bara att debatten mot mer gemensamma lösningar breddas till fler områden än infrastruktur, klimat och försvar.