I individualismens tidevarv är det inte märkligt att unga tenderar att hänge sig mer åt selfies än åt sin pension, skriver Yasmin Hussein.
Det finns numera mobilskal med LED-slingor för att ge det ultimata ljuset till din selfie. En accessoar som populariserats av reality-stjärnan Kim Kardashian. Nu kan du vara snygg på snapchat utan att behöva förlita på bra omgivande ljus.
För vissa är detta digitala användarbeteende bevis på en ökad narcissism hos ungdomen. Att regelbundet posta selfies visar att man prioriterar självförälskelse i stället för världen omkring.
Det är ingen tvekan om att samhället utvecklas i en allt mer individualistisk riktning. Medborgare förväntas i större grad ansvara för val av sjukhus, maximera sin löneförhandling och se till att ha kapital att köpa bostad när hyreslägenheter inte längre finns. Allt ligger på dig.
På hallmattan i många hem ligger för tillfället ett orange kuvert. Just det – din pension.
Har du koll på pensionssystemet? Vet du var dina pensionsfonder ska placeras eller ligger de bra som det är? Visst borde man också spara privat?
Det är mycket att hålla reda på när man kollar igenom sitt pensionsbesked. Speciellt när prognoser visar att dagens unga löntagare kommer få lägre pensioner än deras föräldrar.
I ett land med Europas högst skuldsatta hushåll innebär det dessutom att många framtida pensionärer kommer ha stora delar av sitt bolån kvar på en halverad inkomst.
Hur ska vi få det att gå ihop?
Rädslan för framtiden kan vara varför så många lämnar sina pensionsbesked oöppnade. Ett besked om att du i framtiden kommer att bli fattigpensionär kan göra vem som helst maktlös.
Vid det här laget borde det vara klart för alla att det inte är upp till enskilda medborgare att lappa ihop ett pensionssystem som alla vet är underfinansierad. Det är detta vi har politiken till.
Har man jobbat hela sitt vuxna liv ska man ha en pension att leva på. Oaktat hur intresserad man är av fondplaceringar eller hur väl man lyckats förhandla till sig bra förmåner vid löneförhandlingen.
Men vad kommer partierna göra åt pensionsöverenskommelsen? Kommer socialminister Annika Strandhäll jobba för en förändring av pensionssystemet? Det är viktiga frågor för alla som med rätta oroas när de orangea kuverten dyker upp varje år.
I den gruppen ingår unga, som i hög grad påverkas om föreslagna förändringar genomförs. Vad innebär egentligen en slopad premiepension för framtida pensionärer? Inte nog med att man redan är på en osäkrare arbetsmarknad jämfört med tidigare generationer, nu får man kanske inte ens en pension som går att leva på.
Selfietrenden i sociala medier lär inte försvinna. Och har inte unga alltid anklagats för ytlighet och narcissism? Skillnaden är att tidigare stora ungdomskullar, som 40-talisterna, åtminstone hade förutsättningarna att påverka sin framtid.
En selfie har man i alla fall makt över. Det går inte att säga om ens pension.
Yasmin Hussein
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.