fredagskrönika Robert Kelly använde sin makt för att lova unga tjejer en ingång till musikvärlden. Han utnyttjade dem gång på gång. Tanvir Mansur skriver om dokumentären som avslöjar en av världens största artister.
Strax efter nyår släpptes en väldigt omtalad dokumentär. “Surviving R. Kelly” handlar om de människor som föll offer för R. Kelly. Den handlar också om hur hans musik gjorde det svårt för många att skilja våldtäktsmannen från artisten. Och hur han har kunnat komma undan så många gånger.
Det ska sägas att R. Kelly har nekat till alla anklagelser om sexuella övergrepp och våldtäkt mot minderåriga.
Kelly är en av världens största artister. Han var en av dem som definierade R&B-genren under 90-talet. Han blev en erkänd artist, med all den respekt och makt det innebär.
Han var 23 när han träffade den 12-åriga sångerskan Aaliyah för första gången. Han blev senare hennes mentor och lyckades göra henne till en stjärna. När Aaliyah var 15 ryktades det om att de var tillsammans. Han skrev låten “Age Ain’t Nothing But A Number” till henne.
Den handlar om en ung tjej som vill bli ihop med en äldre man. Det uppdagades till slut att han hade sex med henne i turnébussen.
Han var 27 år och gifte sig med Aaliyah samma år, 1994. De skrev att hon var 18 i äktenskapscertifikatet. Hon blev gravid, och gjorde abort. Äktenskapet annullerades två månader senare, när föräldrarna krävde det. R. Kelly betalade Aaliyah 100 dollar för att inte stämma honom. Omvärlden och medierna verkade tycka att det han hade gjort var konstigt, men inte tillräckligt fel för att agera.
På samma sätt fortsätter hela dokumentärserien. Den visar olika vittnesmål från R. Kellys offer, vänner, kollegor och journalister. Han hade ett sovrum i sin studio, dit han brukade ta med sig tjejer. Från 14 år och uppåt, enligt programmet.
Samtidigt visar serien hur han blev känd för inspirerande låtar som “I Believe I Can Fly” från 1996. Musiken gör det svårt för en del att se att han också är en förövare.
Lissette Martinez var 17. Han lovade henne en musikkarriär. Hon blev gravid och fick missfall. R. Kelly skrev en låt om henne till Michael Jackson, “You are not Alone”. Hennes föräldrar fick en check på 1000 dollar för att hålla tyst.
Andrea Kelly är idag Robert Kellys exfru. Hon var 19 när de träffades. Hon berättar i programmet om hur hon kunde hållas inlåst i huset mot sin vilja.
– Vi blev kära i hans charm, hans skörhet. Och sakta kommer det krypandes: Han är ett kontrollfreak.
För många har det varit svårt att föreställa sig hur en man med en sån “vacker röst” kunnat göra något sådant.
2002 läckte en video som han hade filmat. Där utför han ett övergrepp på en minderårig tjej. Han förnekade det, och under rättegången om barnpornografi 2008 blev han friad. Det senaste årtiondet har han också haft hus i tre städer i USA där han hållit kvinnor fångna, det medierna har kallat “sexkulter”. Med hjälp av anställda har han brutit ner deras psyke.
Han har också utsatt dem för svält när de inte lytt honom. Och misshandel. De fick inte prata med varandra i huset. Vissa kvinnor har lyckats fly. Några tycker sig älska R. Kelly. Och föräldrarna till flera av de här tjejerna berättar i dokumentären att de inte fått träffa sina döttrar på mer än tre år. I det femte avsnittet lyckas Michelle Kramer rädda sin dotter Dominique Gardner från ett hotell i Los Angeles.
Kelly använde sin makt för att lova unga tjejer en ingång till musikvärlden. Han utnyttjade dem gång på gång. Han utsatte dem för psykologisk manipulation, så att de inte lämnade honom. Och han har alltid kommit undan.
Det bör nämnas att R. Kellys offer framförallt är svarta kvinnor. Det är troligtvis en anledning till varför de har blivit misstrodda, och att anklagelserna inte tagits på tillräckligt stort allvar. Det påpekar flera personer i dokumentären. Proteströrelserna har också drivits främst av svarta kvinnor.
För många har det varit svårt att föreställa sig hur en man med en sån “vacker röst” och delvis inspirerande musik kunnat göra något sånt.
Det fenomenet kallas också kognitiv dissonans. Den känsla då två motsägelsefulla idéer krockar med varann.
Lärdomen är att en man som anklagas för exempelvis våldtäkt också kan vara en “sjyst kille” utåt. Men rörelsen #MuteRKelly visar att det går att ställa honom till svars. Allt fler radiostationer har slutat spela hans musik och konserter har nu blivit inställda. Bojkotten gör skillnad.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.