En liten minoritet vill ha de här skattesänkningarna.

Regeringens budget är närmast parodiskt tydlig. Det är ju så här Moderaterna brukar regera. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterar det som en investeringstung budget, men alla med ögon att se och öron att höra med förstår att det är mest retorik.

Den riktigt stora satsningen är skattesänkningar för de mest välbeställda. De som tjänar 125 000 kronor i månaden får sänkt skatt med hela 2 700 kronor i månaden. Enligt storbanken SEB får ett hushåll med 187 500 kronor i total månadslön 42 000 kronor mer i plånboken på ett år.

Det är en effekt av främst två saker. För det första att brytpunkten för statlig skatt höjs. För det andra ett nytt jobbskatteavdrag.

Igår presenterades en opinionsundersökning som visar att åtta av tio svenskar hellre ser satsningar på välfärden än nya skattesänkningar

I genomsnitt, för de allra flesta, kommer skattesänkningarna ligga på 216 kronor mer i plånboken varje månad.

”Rika männen vinnare i budgeten” ropar tidningarnas rubriker.

– Höginkomsttagarna är ”utan tvekan” vinnare, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández till TT.

Det är med andra ord en budget som tilltalar de moderata kärnväljarna.

Samtidigt får välfärden mindre pengar. I budgeten för 2024 fick skola, vård och omsorg ett tillskott på 16 miljarder, vilket redan det var alldeles för lite för att täcka upp för de ökade kostnaderna inflationen medfört. Ute i kommuner och regioner har man fått skära ned på skolpersonal, undersköterskor, läkare och annan vårdpersonal.

I budgeten för 2025 blir det ännu mindre. 7,5 miljarder kronor, varav drygt 3 till vården. Regeringen anser att regioner och kommuner måste prioritera bättre. Som om de inte redan vände på kronorna?

Det är inte utan att man undrar vilken värld regeringen lever i. Det verkar i alla fall inte vara samma som vi andra.

I går presenterades en opinionsundersökning som visar att åtta av tio svenskar hellre ser satsningar på välfärden än nya skattesänkningar. Och då gällde frågan inte ens skattesänkningar för de rikaste. Det är bara bland just de moderata väljarna det finns en majoritet för att sänka skatten hellre än att lägga det tillgängliga budgetutrymmet på skola, vård och omsorg.

Finansminister Svantesson har presenterat en ideologiskt hårt präglad budget. En budget som ingen verkar riktigt glad över.