Regeringen har i budgeten för 2013 vidtagit flera åtgärder för att stärka invandrares position på arbetsmarknaden. Det skriver integrationsminister Erik Ullenhag (FP) i replik till Sacos ordförande Göran Arrius.
Varje gång en människas potential och kompetens inte tas tillvara är det ett misslyckande för samhället. Det är jag och Sacos ordförande Göran Arrius helt eniga om. Det är viktigt att invandrare kommer i arbete och det är viktigt att arbetet i ett långsiktigt perspektiv motsvarar personens utbildning. Jag kan dock konstatera att flera av de åtgärder som Arrius (Dagens arena 30/9) eftersöker för att fler invandrade akademiker ska få ett jobb nu genomförs av regeringen i budgeten för nästa år.
Det går bra för många invandrare i Sverige – faktum är att sysselsättningen bland utrikes födda har ökat sex kvartal i rad. Sysselsättningen bland utrikes födda kvinnor ökar mest. Regeringens ingång i integrationspolitiken är att nycklarna för en lyckad integration är arbete och språkkunskaper. Men samtidigt som många har ett arbete är det fortfarande svårt för en del att etablera sig på arbetsmarknaden. Vissa högutbildade får inte jobb som motsvarar utbildningen i födelselandet. Andra får inte jobb för att de har ”fel” efternamn eller ”fel” adress. Oavsett orsak är det ett slöseri för den enskilde och för samhället att kompetens inte utnyttjas.
Regeringen vidtar nu flera åtgärder i budgeten för nästa år för att stärka invandrares position på arbetsmarknaden. Vi inför bland annat en samlad valideringskedja för att bedöma utländska utbildningar. I dag är valideringen splittrad på flera myndigheter vilket försvårar arbetet med att översätta utbildningarna. En samlad expertkunskap förenklar för individen och den förläggs till Universitets- och högskolerådet. Eftersom kunskap är en färskvara är det viktigt att invandrare omgående får sin utbildning validerad när de kommer till Sverige. Därför kartlägger vi metoder och verktyg som möjliggör att validering sker i ett tidigare skede. Vi kommer också att analysera effekten av valideringen och kartlägga omfattningen av utrikesföddas kompetens för att få en tydlig bild av hur valideringen fungerar och hur vi kan förbättra den.
Kunskap i svenska språket är en viktig förutsättning för individens möjligheter att få ett arbete och bli delaktig i samhället. Regeringen höjer nu kvaliteten i svenska för invandrare och föreslår ett statsbidrag på 50 miljoner kronor 2013 till huvudmän som genomför insatser för ökad kvalitet. Med ökad kvalitet avses i första hand ökad individualisering.
Etableringsreformen, som infördes för snart två år sedan, ger nyanlända invandrare en bättre start i Sverige. Av nyanlända som är inskrivna på arbetsförmedlingen idag är det mer än 90 procent som tagit del av arbetsförberedande insatser. Det är viktigt. Forskning visar att tidiga arbetsmarknadsinsatser är avgörande för att komma i arbete.
Det finns en enorm potential i den kompetens och de språkkunskaper som invandrare besitter. Det är ett slöseri när vi inte tar tillvara på det. Vi vill skapa förutsättningar för alla nyanlända invandrare att etablera sig på arbetsmarknaden, oavsett om du är högutbildad eller lågutbildad. Därför genomför vi nya satsningar. Vi vet att Sverige växer och blir rikare, både materiellt och mänskligt, av att alla får möjlighet att bidra.
Erik Ullenhag (FP), integrationsminister
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.