Kampen för jämställdhet i Saudiarabien kommer med all säkerhet att motarbetas. Varje steg måste därför uppmuntras av omvärlden.
I Saudiarabien är det långt kvar till demokrati och mänskliga rättigheter.
All makt utgår från kungafamiljen. Politisk verksamhet är förbjuden, yttrandefriheten är i princip obefintlig och kropps- och dödsstraff används frekvent mot befolkningen.
Kvinnors frihet att röra sig, klä sig och bete sig hur de vill är beroende av deras manliga förmyndares välvilja.
Att Saudiarabien i lördags höll de första valen någonsin där kvinnor tilläts såväl rösta som att själva delta i lokalvalen är därför ett litet steg för landet, men ett stort steg för den kvinnliga befolkningen.
Till största del är händelsen naturligtvis mer av symbolisk vikt än av praktisk, men att minst 20 kvinnor har valts in i lokala råd är en seger för Saudiarabiens, liksom världens alla förtryckta kvinnor.
Trots att knappt tio procent kvinnor deltog i valet, trots att kandidaturerna försvårades eftersom kvinnorna inte kunnat möta sina manliga väljare och trots att kvinnor var beroende av att män körde dem till vallokalerna, var lördagen den 12/12 2015 en seger för jämställdhetskampen.
I Sverige fick kvinnorna rösträtt 1921, men rösträttsrörelsen hade varit aktiv länge för att avskaffa kvinnors underordning. Rösträttskraven handlade naturligtvis inte enbart om att få gå till valurnan, utan var också en kamp för rätten att få tala för sig själv, att få tillgång till det högre utbildningsväsendet och för en förändrad äktenskapslagstiftning.
För hundra år sedan använde de svenska kvinnliga rösträttskämparna den kommunikationsteknologi som då fanns tillgänglig för att sprida sitt budskap. Precis som de saudiska kvinnorna gör i dag.
I Saudiarabien har sociala medier fungerat som verktyg för ett öppet kvinnligt motstånd mot de patriarkala sakernas tillstånd. Kvinnor som trotsar förbudet att köra bil kan trakasseras, bli av med sina jobb, och fängslas.
Men de fortsätter hävda sina rättigheter genom att sätta sig bakom ratten, samtidigt som de stolt poserar framför kameralinsen och sprider sina selfies så långt de kan. För när symboliska foton sprids i sociala medier och i världspressen, påverkar det modet, tillförsikten och kamplustan hos andra.
Enligt saudisk lag är det inget som längre hindrar kvinnor från att rösta och delta i politiska val. Men traditioner och patriarkala och odemokratiska maktstrukturer kommer med all säkerhet att fortsätta motarbeta den kvinnorättsprocess som är igång. Varje litet steg de saudiska kvinnorna tar mot att betraktas som självständiga individer, måste därför uppmärksammas, uppmuntras, och hyllas av omvärlden.
”Det här är en ny dag. Saudiarabiens kvinnors dag”, twittrade den saudiska kvinnorättsaktivisten Hatoon al-Fassi under valdagen. Ja, varje gång kvinnor behandlas som att de inte är lägre stående varelser är en ny dag. Även om den nya dagen måste börja om och om igen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.