Från 21 april i år. Mer än 1500 Rebellmammor och allierade och över 4 km stickad röd halsduk för att markera Overshoot day. Foto: Kevin Chang

Klimatet Idag öppnas riksmötet och ett nytt arbetsår för Sveriges folkvalda tar sin början. Vi Rebellmammor är oroliga för vårt liv på en allt varmare planet och vill att regeringen vidtar åtgärder. 

För att protestera mot de styrandes destruktiva klimatpolitik, manifesterar ett hundratal rebellmammor med sång och röda halsdukar vid riksdagens öppnande. Vi vill att politikerna ska se det snabbt växande motståndet och att vi mammor vägrar titta bort, vi vägrar att ge upp.

Klimatkrisen är här och nu, även i Sverige. Media rapporterar om värmerekord och åskväder som skadar våra barn. Vad gör regeringen? De sänker flygskatten.

Tonen påminner om det ”bra kämpat ändå!” man säger till ett barn som just gjort självmål i fotbollsmatchen

Klimatfrågan negligeras av regeringen, förutom i de fall den direkt kan kopplas till ekonomiska vinster. Men regeringen behöver inte vara så ängslig – två av tre väljare är oroliga för klimatkrisen och tre av fyra tycker att det är viktigt att de framtagna miljömålen nås, enligt Sifo.

I december 2023 presenterade regeringen sin handlingsplan för klimatet med den hoppfulla titeln ”Hela vägen till nettonoll” och överlämnade den till Klimatpolitiska rådet för granskning.

Få kan ha missat Klimatpolitiska rådets svarsrapport. Som de föräldrar vi är kan man tycka det är lite lustigt att läsa rådets vänligt formulerade sågning. Tonen påminner om det ”bra kämpat ändå!” man säger till ett barn som just gjort självmål i fotbollsmatchen.

Rubrikerna i rapportens sammanfattning säger det mesta: ”Regeringens politik under 2023 ökar Sveriges utsläpp” och ”Handlingsplanen lever inte upp till klimatlagen och brister i konkretion”.

Vi Rebellmammor förenas i kärleken till våra barn och omsorgen om alla barn i världen. Vi värnar liv och kommande generationer. När barnens framtid hotas gör kärlekens urkraft oss till rebeller. Vi Rebellmammor vill lämna efter oss en bättre värld.

Vi Rebellmammor uppmanar regeringen att implementera en ny klimatpolitik värd namnet. Det handlar om skademinimering och att undvika kollaps.

Regeringen måste agera samlat, kraftigt – och genast.

Tove Selenius Moell

Ulrika Fjellner

Elin Ståhl

Katarina Nywall

Elena Taubert

Sophia Pankenier

Elin Olson Wincent

Christina Wulff

Wendel Strömbeck

Linn Samuelsson

Petra Englund

Amelie Bendz

Victoria Strand

Jarita Rutkowski

Anna Chavez Karlström

Maja Brandström

Emelie Hedén Eklund

Teres Nilsson

Tove Widén

Marie Holmlund

Ebba Wernheden

Anna Sanneviken

Solveig Landen

Karin Lundberg

Ragnhild Larsson

Annelie Ängdervik

Maria Backman

Pernilla Andersson

Anna Stenbeck

Kathrin Theelen

Nina Taslaman

Sara Nilsson Lööv

Elin Lundqvist Burlin

Anna Casey

Anna Bokström

Sara Johansson

Jenny Del Rosso Hansen

Gabriella Kalmar

Karin Sturm

Jeannette Eggers

Maja Nilsson Vilör

Ellen Andresen

Linda Bjuvgård

Astrid Kihlén

Christel Stoltz

Jenny Thorold

Jenny Eriksson

Lotta Lemte

Maria Werner

Sara Öhman

Helena Eitrem Small

för nätverket Rebellmammorna