ledare Det är många som nu försöker politisera coronaviruset. Den gemensamma nämnaren är en skriande brist på respekt för alla expertinstanser, forskare och myndigheter som står mitt i stormen.
Diskussionen om coronaviruset blir mer politiserad för varje dag som går. Oppositionspolitiker använder sociala medier för att angripa hälsominister Lena Hallengren och statsepidemiologen Anders Tegnell, men också alla de tjänstemän och läkare som bekämpar krisen.
Ulf Kristerssons moderata riksdagsledamöter är, som Aftonbladets ledarsida påpekar, strängt upptagna med att googla, välja egna fakta och sprida ”roliga filmer” där till exempel Tegnell nyser.
Med tanke på att Moderaterna i höstens skuggbudget ville skära i Folkhälsomyndigheten med sju miljoner och Socialstyrelsen med fem miljoner, kan vi skymta en plan bakom trakasserierna. I partiets igår lanserande krispaket mot coronaviruset passar man på. Där föreslås slopad flygskatt.
DN:s liberala ledarsida, och även chefredaktör Peter Wolodarski, siktar istället in sig på regeringen Löfvens ”passivitet”. DN:s politiska redaktör Amanda Sokolnicki jämför med socialdemokratins agerande under Tsunamikatastrofen. SD rasar mot Hallengren, medan Vänsterpartiet tar tillfället i akt att skriva debattartiklar om hur vinsterna i välfärden gör att smittspridningen blir värre. Den gemensamma nämnaren är en skriande brist på respekt för alla expertinstanser, forskare och myndigheter som står mitt i stormen.
Högern ville destabilisera administrationen genom att sprida påhittade fakta.
På Facebook flödar hatet mot Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och WHO och oron sprider sig i det svenska samhället på ett sätt som jag faktiskt inte har sett maken till. Vad beror det på?
I USA är den här typen polariseringen vardagsmat. I en artikel i New York Times påminner Nicholas Kristof om hur landets politiker hanterade utbrottet av svininfluensan 2009. Då försökte republikaner som Rush Limbaugh och Donald Trump misstänkliggöra president Obama genom att kalla viruset för en bluff; en strategi som återanvändes i början av coronakrisen med Trump själv twittrande i Vita huset.
Särskilt föraktfulla var republikanerna mot Obamas förslag att skapa ett nationellt vaccinationsprogram. På Fox News uppmanade Glenn Beck, känd för att liknat ungdomarna som dödades på Utøya vid Hitlerjugend, tittarna att göra ”exakt motsatsen” till vad de federala myndigheterna rekommenderade. Individens frihet åberopades men syftet var genomskinligare än så. Högern ville destabilisera administrationen genom att sprida påhittade fakta. Med tanke på dagens paranoida attityd till mässlingsvaccin, med förödande effekt på folkhälsan, måste man säga att de lyckades. Som ett resultat av smutskastningskampanjen avstod många republikaner från smittskydd, vilket ledde till att hög dödlighet i röda delstater. I dagsläget vet vi inte vilka konsekvenser coronautbrottet kommer att få. Svininfluensan blev inte den dödliga epidemi som många hade förutspått, men drabbade just USA betydligt hårdare än många jämförbara länder.
Vilket visar att falska nyheter och myndighetsförakt kan vara farligare än ett virus.
Det gäller förstås också i Sverige.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.